Jump to content

Békés szunyókálásból rémálom ébredés? Mi az oka?

2022. 12. 08. 19:00

Hogyan válik a csendesen, nyugodtan alvó baba egy pillanat alatt sírós, hisztis csemetévé? A napközben történő szunyókákás sok esetben sírással végződik. De miért? Erre kerestük a választ.

A kisebb babák naponta többször alszanak napközben, majd fokozatosan lecsökken az alvások száma. Azonban a délutáni alvás nagyon fontos a kicsik számára. Ám sokszor tapasztalhatjuk, hogy a jó alvás után rossz az ébredés.

Az 1-2 éves gyerekek számára a napi 11-14 óra alvás a szükséges. A kicsit nagyobb, 3-5 éves korúak esetében ez 10-13 órát jelent. A délutáni alvás pedig az esti alvást egészíti ki.

A sírós ébredésnek több háttere is lehet. Ha a fogzás aktuális, akkor könnyen lehet, hogy fájdalma van a babának, de az is lehet, hogy a helyiség körülményei nem megfelelőek (túl meleg, túl hideg, sok fény). Lehet, hogy az öltözékében nem érzi komfortosan magát, esetleg a pelenka szorul cserére.

A sírás oka lehet félelem vagy szorongás is, amelyek az alvás minőségében és mennyiségében is megmutatkozhatnak. Ha az éjjeli alvás nem volt jó, akkor az kihathat a nappalra is. Az ilyen sírva ébredős állapot pedig akár félórásra, órásra is ki tud nyúlni. A következetes napi rutin, a minőségi alvás feltételeinek megteremtése sokat segíthet abban, hogy a sírás elő se forduljon, vagy hamar megnyugodjon a kicsi.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)