Jump to content

Fogzás körüli mítoszok

2022. 11. 09. 19:00

Ha nyűgös egy kisbaba, akkor a legtöbben azonnal a tejfogak kibújására gyanakodnak. Kétségtelen, hogy vannak babák, akiket jobban meggyötör a fogzás, de mindent arra sem lehet fogni.

Nyűgösség, kiütés, fülfájás, hasmenés. Csak néhány tünet, amely a fogzás hátterében állhat. Ezeket mind arra fogjuk, ha úgy gondoljuk, hogy a babánk tejfogai készülnek kibújni. Vannak azonban olyan tévhitek, amelyeket cáfolnak.

Ha a kicsi széklete hígabb, legalább a fogzásra rá lehet fogni. Hasmenésnek amúgy is az minősül, ha a széklet hígabb és az egy nap három vagy több alkalommal előfordul. Máskülönben a fogzás és a hasmenés közötti kapcsolatra nincs bizonyíték. Könnyen lehet, hogy csak valamilyen fertőzést szedett össze a baba, mivel mindig a szájában van a kis keze.

Tény, hogy a kisbabák a tejfogak kibújása idején gyakran kapnak a fülükhöz, de ez nem azért van, mert fülgyulladásuk van. Az az igazság, hogy a fogak idegei egészen végig futnak a fül tájékáig, vagyis a fájdalom tényleg oda sugározhat ki, de semmi köze sincs a fülgyulladáshoz.

Megnyugtató lehet az anyukának a pici nyakába borostyánláncot aggatni annak érdekében, hogy a fogzás a lehető legsimábban menjen végbe, de egy nyaklánc ezt nem fogja megvalósítani. Sőt, ha a kicsi nyakában lévő lánc elszakad, akkor a szemek még veszélyesek lehetnek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)