Jump to content

Amit a koszmóról tudni érdemes

2022. 10. 18. 19:00

Amikor babát vár egy nő, sok helyről informálódhat, hogy mire kell számítania a szüléssel, majd később a babagondozással kapcsolatosan.

Mindenre azonban nem készíthetnek fel és még ha tudunk is információkat, attól még azt a gyakorlatban megélni, cselekedni nem ugyanaz.

Talán mindenki hallotta már azt a kifejezést, hogy koszmó. A kisbabák hajas fejbőrén lévő lerakódást nevezik koszmónak, azonban ez nem a higiénia hiányát jelenti és nem is kell fájdalmas, fertőző betegségre gondolni. Ez a zsíros, pikkelyesen megjelenő, hámló lerakódás akkor is megjelenhet, ha a legnagyobb gonddal és igénnyel ápoljuk a babánkat. A koszmó a babákat érintő enyhe bőrgyulladás, amely leginkább elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek által termel faggyúból áll. Okozhatja a fokozott faggyútermelés, de a bőr felső rétegében jelentkező vízhiány is.

Habár leginkább a hajas fejbőrön szokott feltűnni, de akár a szemhéjon, szemöldökön vagy a fül tövén is megmutatkozhat. Sőt, nem is csak a kicsi babák esetében beszélhetünk koszmóról, hanem akár nagyobbacskák esetében is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)