Jump to content

Ami könnyűnek tűnik, lehet nehéz is

2022. 08. 12. 19:00

Minden kezdet nehéz. Tartja a mondás, és a hozzátáplálás sem mindig úgy megy, ahogyan azt a szülők megálmodják vagy ahogy azt olvassák, hallják innen-onnan.

A hozzátáplálás lényege, hogy a pici babákat fokozatosan ismertessük meg a különböző állagú és ízű ételekkel. Sok anyuka törekszik az újdonságra, azaz inkább a változatosságra. Ami a szülő szempontjából érthető, az a babára nézve nem ideális.

Az anyatejről vagy tápszerről való átállás időt igénylő feladat, amelyet folyamatában kell gyakorolni és fokozatosan kell elhagyni a tejet, tápszert. Egészen egyéves korukig a kisbabák számára még mindig szerepelnie kell a menüben a folyékony ételnek. Gyakran esnek bele abba a hibába, hogy a változatosságra törekedve újabb ízekkel szeretnék csemetéiket megismertetni a túlbuzgó szülők.

Gondoljunk csak bele abba, hogy a 4 vagy 6 hónapig csakis folyékony élelmet kapó baba egyszerre hozzájut a pépes ugyan, de rostban gazdag tápanyaghoz is. Az emésztőrendszernek ezekkel sokkal nehezebb dolga van és ha sürgetjük a folyamatot, akkor hasfájás, puffadás jelentkezhet.

Vannak babák, akik számára már a kanállal való etetés is ütközőpont. Hiszen eddig az anya melle vagy a cumisüveg adta az ételt, majd hirtelen a szájába dugnak egy műanyag, kemény tárgyat. Mindenképp türelemre és próbálgatásra van szükség. Ha nem megy elsőre, próbálni kell később.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)