Jump to content

Nincs bélflóra, lesz bélflóra

2022. 07. 18. 19:00

Jól tudjuk, hogy az immunrendszer csak akkor tudja végezni dolgát, ha a bélflóra megfelelő állapotban van. Csakhogy a kisbabák bélflóra nélkül jönnek a világra. A mi dolgunk az, hogy ezt kialakítsuk.

A baktériumok jó barátaink, az egészségünk támogatói egészen addig, amíg nem lesznek többen a kelleténél. A szervezetünkben is megtalálható belőlük jócskán, de a kisbabákból hiányoznak. Ez a steril állapot az anyaméhben tartható, de idekint már szükség van a védelemre. Ha nincs a belekben baktérium, nincs immunrendszer sem. Az anyatejes (annak híján tápszeres) táplálással azonban kialakul a babák bélflórája is. Sőt, még néhány betegség is segíti azt, azaz edzi a szervezetet. Az a baba, amelyik a legtermészetesebb módon, hüvelyi úton születik, már a szülőcsatornában megismerkedik édesanyja néhány baktériumával. Ezek a bélbe kerülve elszaporodnak és megalapozzák a kicsi immunrendszerét is.

Ugyanakkor a környezetünkben található baktériumokkal való találkozás is ezt szolgálja. A császáros babák ilyen formán jutnak hozzá a baktériumok egy részéhez. Csakhogy így korántsem biztos, hogy csakis jótékony változatukkal találkoznak. Akár nem megfelelő törzsek is bekerülhetnek a kicsi szervezetébe és gondokat, betegségeket okozhatnak.

Az anyatej az, ami kordában képes tartani a kóros baktériumokat, vagyis az erős immunrendszer kialakulását segíti.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)