Jump to content

Még nem beszél, de jelez a baba

2022. 07. 05. 19:00

Már a méhen belül kommunikálnak a magzatok és már ebben az időben fejlődik a kommunikációjuk.

Születésük után a külső ingerek és fejlődés hatására egyre inkább igazzá válik, hogy a kommunikáció iránti igény megnövekszik. Habár még értelmi és fizikai korlátokok akadályozzák. Beszédszervei még ugyan nem állnak készen a kommunikációra, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnák kifejezni magukat. Sőt, ebben mi is segíthetjük a babákat.

A gyermek beszédfejlődését nagyban befolyásolja az, hogy milyen közegben van. Beszédkészségét meghatározza, hogy a szülő mennyire jól értelmezi gyermeke jelzéseit és arra hogyan válaszol. Nem kell addig várni, amíg a baba értelmes szóval rukkol elő. A kettőjük közötti kommunikáció jóval korábban megjelenik, és a különböző hangadások jelentéssel bírnak. Ha ezt a szülő figyeli, értelmezi, előbb vagy utóbb rájön, hogy gyermeke mit is szeretne. Ennek köszönhetően egy közös jelrendszer alakul ki, amelyet lehet, hogy csak ők értenek, de köztük jól működik.

A babák jelzései folyton változnak, mert érésükkel bővül a repertoár, amely a szülők részéről folyamatos tanulást, arra való reagálást jelent. Ezzel serkentik a csemete további fejlődését, mígnem végül a különböző hangok és mimikákból kialakul a beszéd.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)