Jump to content

A legszebb fogamzásgátlás a szoptatás

2022. 06. 20. 19:00

Ahogyan a családalapítást is lehet tervezni, úgy azt is, hogy ne érkezzen már vagy már új családtag. A fogamzásgátlásnak többféle módja van. Az egyik a szoptatás lehet.

Jól tudjuk, hogy teljességgel biztos megoldás nincs a nemkívánt terhesség elkerülésére, de azért meg kell próbálni mindent, ha az a cél, hogy ne essünk teherbe.

A szoptató édesanyák – nem mondom, hogy hátra dőlve figyelhetnek – némiképp megnyugodhatnak, mert amíg gyermeküket anyatejükkel táplálják, úgy 98%-os esélyük van arra, hogy nem lesznek ez idő alatt terhesek. Vagyis a szoptatás amolyan fogamzásgátlóként is működik. Ezt laktációs amenorrhoea (LAM) módszernek nevezik. Mindez a szülés utáni fél évben érvényes, utána más módszerre kell bízni magunkat.

A LAM tehát csak egy rövid távra lehet hatásos és mindenképp hozzá kell tenni, hogy a természet csodákat tud művelni. Volt már arra példa, hogy a kismama szoptatás ideje alatt esett teherbe, pedig egyáltalán nem tervezett újabb babát.

A kisbabák amúgy is a legszebb fogamzásgátlók, hiszen az édesanyák élete az első néhány hónapban a csecsemő körül forog és talán az intim együttléthez is időre van még szükségük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)