Jump to content

Nem új találmány, természetes igény

2022. 03. 09. 19:00

Megszületett a várva várt gyermek, de a szülés után megjelenik egy újabb kérdéskör: a szoptatás.

A gyermek táplálása az anyai emlőből teljesen természetes, és a gyermek igényeihez alkalmazkodva történt mindig is. Mégis viszonylag új keletű fogalom az igény szerinti szoptatás. Mit jelent ez?

Minden kornak megvan a maga szabálya. Nem volt gond, ha a baba ordított, mert azzal csak erősödik a tüdeje. Korábban meghatározták a babák tejadagját milliliterben és időben azért, hogy a szoptatással nehogy túlságosan hozzászokjon az anya közelségéhez a baba ás azután már csak így lesz képes elaludni.

Az igény szerinti szoptatás pedig éppen azt jelenti, hogy az édesanya reagál gyermeke igényére. Ha éhes, azért teszi a mellére, ha megijedt, fél, valami baja van és sír, akkor pedig a megnyugtatás kedvéért. Ez pedig mindkettőjüknek nagyon jó.

Az igény szerinti szoptatásról úgy beszélnek mostanában, mintha az egy újonnan kifejlesztett módszer lenne, pedig csak arról van szó, hogy az ősi ösztönöktől vezérelve cselekszik anya és gyermeke is. Habár ez mind természetes és alapvető, mégsem kell azt hinni, hogy ez egy rózsaszín ködös időszak. Persze, megvan a maga szépsége, de amellett a nehézsége is, mégis gyönyörű.

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)