Jump to content

Természetes kommunikáció a korai szobatisztaság érdekében

2022. 03. 06. 19:00

Csak akkor tudjuk meg igazán milyen sok pelenka elhasználásával jár a gyermeknevelés, amikor már a gyakorlatban is alkalmazzuk.

Nemcsak anyagiakban jelent megterhelést, de a környezetre nézve is súlyos probléma. Dönthetünk úgy, hogy mosható pelusra váltunk, de létezik egy egészen elképesztő módszer. Nálunk természetes csecsemőhigiéniaként ismert, de nevezik ürítéses kommunikációnak is. Az EC, vagyis az elimination communication (ürítéses kommunikáció) azt jelenti, hogy a baba megszületésének pillanatától figyel az édesanya gyermeke jelzéseire. Amikor ürítésre kerül sor, akkor azt bilibe, wc-be teszi a kicsi úgy, hogy a szülő kényelmes pózba helyezi csemetéjét és felkínálja az ürítés lehetőségét. Amint megvan a biztonságos és kényelmes póz, az valamilyen, a szülő által kiadott hangjelzés kíséretében történik meg. Néhány nap alatt a kicsi megtanulja mindezt.

A szülők mindegyike megtapasztalja azt, hogy peluscsere során az új, tiszta pelenka szinte azonnal megtelik. Ha egyáltalán eljutnak addig, mert sok esetben a megtelt pelenka levétele, a nedves törlőkendő érintése arra készteti a babákat, hogy azonnal ürítsenek. A már teli pelenka még tovább töltése ugyanis kényelmetlen az apróságoknak. A tiszta pelenka, vagy a teli pelus eltávolítása jó érzés a babáknak, ezért engedik szabadjára akkor a pisit vagy a kakát. A pelenkázással tehát egyáltalán nem késztetjük őket arra, hogy megtanulják a szükségleteiket kontrollálni.

A természetes csecsemőhigiénia lehetőséget ad arra, hogy baba és mama jobb kommunikációt létesítsen, hiszen a szülő részéről nagy odafigyelést igényel mindez. Megtanulja értelmezni gyermeke jelzéseit, a kicsik pedig hamar elsajátítják a szobatisztaságot.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pexels)