Jump to content

Túl sok vagy túl kevés?

2022. 02. 13. 19:00

A babák jóval többet alszanak, mint a felnőttek. Ez így van rendjén. Minél fiatalabb egy csecsemő, annál nagyobb az alvásigénye.

Egy újszülött kisbaba lényegében egész napját evéssel és alvással tölti. Ez így van rendjén, de a még néhány napos baba esetében nem beszélhetünk napirendről, így a pelenka kicserélése vagy bármi más gondozási folyamatot nehéz az ébrenléti időszakhoz igazítani. Felmerülhet a kérdés a szülőkben, hogy vajon túl sokat alszik újszülöttjük vagy épp ellenkezőleg, túl keveset?

Éjszaka és nappal is legalább 8-9 órákat alszanak, amelyet 2-3 óránként megszakítanak evéssel. A 8 óra alvás sem azt jelenti, hogy azt egyhuzamban teszik meg. Általában, egyhuzamban 1-2 órát töltenek szundizással.

A kicsi növekedésével egyre inkább kirajzolódik egy napirend és nappal egyre több időt maradnak ébren, míg éjjel több órán keresztül alszanak nyugodtan. Fél éves korukra már rendszerint nyugodt, átaludják az éjszakákat.

Az újszülött csecsemő esetében a kevés alvás is riasztó lehet, de a szülők akkor is megijedhetnek, ha túl sokat alszik babájuk. Állhat mögötte növekedési ugrás, betegség, fertőzés, ugyanakkor a nem elegendő táplálék is okozhat a szokottnál nagyobb alvási igényt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: pixabay.com)