Jump to content

Vassal teli finomságok

2021. 12. 05. 19:00

A babák életében az első egy év hatalmas fejlődést jelent fizikailag, ugyanakkor ez az első egy év az agy fejlődésének szempontjából is nagyon fontos.

Az agy és az idegrendszer fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy a babák elegendő vashoz jussanak. Ez napi 0,6 és 1,2 mg/kg vas bevitelét jelenti.

Vizsgálatok során bizonyították, hogy a 12-23 hónapos babák esetében jelentkező vashiányos vérszegénység akkor nem okoz gondot, ha azt időben kezelik. Erre három hónap áll rendelkezésre. A kóros vérszegénység azonban figyelemzavart, számolási és írási nehézséget okozhat a későbbiekben.

Az anyatej vagy a tápszer biztosítja a babák számára a megfelelő tápanyagokhoz jutást. Később, a hozzátáplálással is szükséges biztosítani a megfelelő vaspótlást. Ehhez segítségünkre lehet néhány alapanyag, amelyet meg lehet a babákkal kóstoltatni.

 

Vasforrás hozzátáplálás során

A már féléves babákat meg lehet kínálni a sütőtökkel. Először natúran érdemes megpróbálni, később pedig olívaolajjal is lehet keverni, hogy A-vitamin is kerüljön a kicsik szervezetébe. A kicsik többsége szereti édeskés íze miatt. Ugyanígy féléves kortól adható az édesburgonya, amely ugyancsak ízletes a babaszájnak. Magas rosttartalma az emésztésre is jó hatással van, tápláló és a vason kívül vitaminokat is tartalmaz.

A nyolchónapos kicsik számára adhatók a hüvelyesek (sárgaborsó, felesborsó, baba, lencse) és a máj is, mint vasforrás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: pixabay.com)