Jump to content

Mikor leszel a régi?

2021. 11. 22. 19:00

Nem kétséges, hogy a terhesség látványos változást eredményez a női testben. Minden kismama abban bízik, hogy ez a változás a szülés után nem sokkal normalizálódik.

A kismamák között ki könnyebben, ki nehezebben éli meg a megváltozott állapotot, de a szüléstől remélik azt, hogy a fennálló problémák egycsapásra megszűnnek. Azt gondolják, hogy a baba megszületése után minden ugyanolyan lesz, mint a terhesség előtt.

Pedig az élet alapjaiban változik meg, hiszen attól fogva szinte minden a baba körül fog forogni. És bár valószínűleg megterhelő időszakot fog jelenteni az első időszak, de talán ez járul hozzá ahhoz, hogy a kismama újra fürge, mozgékony, régi alakját visszakapó nővé változzon.

Más adottságokkal rendelkezik minden nő, a várandóssága is más, mint ahogy a szülés utáni regenerálódás idejében is megmutatkozhat mindez. Ugyanakkor a gyermekágyi időszakot meg kell élni, ki kell pihenni a szülés fáradalmait. Lehetőséget kell biztosítani a szervezetnek arra, hogy visszaálljanak a szervek a terhesség előtti állapotba, beinduljon az anyatej termelődése, megismerje egymást anya és baba. Nemcsak az anya regenerálódik a gyermekágyi időszakban, hanem a baba szervezete is fokozatosan áll át a kinti létre.

A szülés során legalább hat kilogrammtól szabadul meg a nő, amelyben a baba súlyán kívül a méhlepény, a magzatvíz, a vérveszteség, széklet és verejték is beletartozik. Arra senki se számítson, hogy a szülés után azonnal lelapul a has annak ellenére, hogy a baba kibújása után nem sokkal valóban megkezdődik a méh összehúzódása. Nemcsak a szüléskor, de utána is sok vér távozik, amely mind a regenerálódáshoz hozzátartozik. Arról nem beszélve, ha gyógyulásra vár a hüvely, a gát.

A súlyban mérhető fogyás első biztató jeleit sem azonnal kell várni. Az a szülés utáni 1-1,5 hónap után várható. Ne gondoljuk, hogy a női szervezet ebben az időszakban teljesen visszaáll a normál kerékvágásba. A gyermekágyi időszak végére normalizálódik a helyzet, ugyanakkor sokkal több időre van szükség ahhoz, hogy minden ahhoz hasonlatos legyen, mint a terhesség előtt. Szükséges időt adni magunknak. Ne várjunk el sokat magunktól a szülés után. Ki kell pihenni, fel kell épülni ahhoz, hogy mozgékonnyá és fitt mamivá váljunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pexels)