Jump to content

Ennyire fontos az anyatej

2021. 10. 18. 19:00

Az anyatej a kisbabák legfontosabb tápláléka, ezért is annyira fontos minden cseppje.

Fontosságára már régen rájöttünk, azonban számos vizsgálat további információkhoz juttatott. Egyes kutatások rámutattak arra, hogy az anyatejben olyan molekulák (epidermális növekedési faktor, vagyis EGF) is vannak, amelyek aktiválják a bélsejtekben található receptorokat. Ez pedig azért fontos, mert a veszélyes baktériumok véráramba jutásának esélye csökken, vagyis elkerülhető a vérmérgezés.

A kísérleteket egereken végezték. Az anyatejen nevelkedő kisegerek közül azok kerülték el a mérgezést, amelyeket anyjuk táplált. Ha egy másik, még anyatejjel rendelkező, de már hosszabb ideje szoptató nőstény egér tején nevelkedtek, ennek a molekulának (EGF) a szintje alacsonyabb és a mérgezés esélye is megnövekedett.

A vizsgálatból tehát az is kiderült, hogy az újszülött, koraszülött babák számára magasabb EGF-szintű anyatej szükséges. Sőt az is kiderült, hogy ha a baba édesanyja nem tudja saját tejével táplálni babáját, egy másik szoptató anya teje sem biztos, hogy megoldás, ha az az anyatej nem tartalmaz megfelelő mennyiségűt ebből a molekulából.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)