Jump to content

Milyen lesz a szeme színe?

2021. 10. 12. 19:00

Már az ultrahangfelvételen is azt nézegetitek, hogy kinek a vonásai jelennek meg a pocakban fejlődő magzat pofiján?

Megszületése után sokkal inkább így lesz, hiszen minden láthatóvá válik, ami addig csak gép segítségével valósulhatott meg. A genetika határozza meg, hogy a szülőktől milyen tulajdonságokat hoz magával a baba. Az egyik, amit azonnal nézni szoktak. Milyen színű a szeme?

Senkit se tévesszen meg az újszülött baba szemének színe, amely még jócskán változhat. A valódi szemszín kialakulásához időre van szükség, amely akár fél évtől akár a gyerkőc hároméves koráig is eltarthat.

A melanin felelős a szem színéért. Akinek barna a szeme az azt jelenti, hogy a melanociták sok melanint választanak ki, de a kék szeműek esetében ez jóval kevesebb. A szemek színét genetikai úton öröklik a babák, azonban nem egy, hanem több gén együttműködése határozza azt meg. Hiába gondolták azt, hogy a barna a domináns, könnyen lehet, hogy két barna szemű szülőnek is világos szemű babája lesz, ha a szülők családjában a kék szem jellemző.

Alapjában véve azonban nagyobb az esély arra, hogy a barna szemű szülőknek barna szemű gyermekük szülessen és ez igaz a kék szeműekre is. Érdemes tudni, hogy a szemszín a világosból sötétebbre változhat (még felnőtt korban is), de a sötét szemből szinte biztos nem lesz kék a szemszín.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pexels)