Jump to content

Burokban született

2021. 10. 11. 19:00

Van egy mondás: Burokban született. A szerencsésekre szokták ezt használni, de mit is jelent ez?

A burokban született kifejezést arra használjuk, aki gondoktól mentes életet él és sikert sikerre halmoz. Azonban van egy ritkaság, amikor a baba a szó szoros értelmében burokban születik. A magzatburokkal együtt született babákról azt tartják, hogy már az életük is védve, a burok védelmében történik, tehát kipárnázva. Nemcsak a születése különleges az ilyen kicsiknek, hanem hasonló életet sejtet. Különleges módja ez a születésnek, és igen ritka jelenség.

A magzatburok a fogantatás után alakul ki, ebben fejlődik a magzat. Manapság már ritka a burokban születés, mert a szülést megelőzően gyakorta repesztenek burkot. Ha mégis burokkal együtt születik a világra az újszülött, a burkot el kell távolítani ahhoz, hogy a kinti életre át tudjon állni a kicsi. A magzatburok ugyanis halálos csapdává válhat. Ha a köldökzsinórban már nem tud funkcionálni, akkor az éltető oxigént sem tudja szolgáltatni a baba részére, vagyis fennáll a fulladás veszélye.

A borokban születés azonban a koraszülöttek esetében mégsem olyan ritka, hiszen a korán érkező babákat a magzatburokkal együtt emelik ki császármetszés során. Ez is védelmet biztosíthat a kicsi számára.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pexels)