Jump to content

Mit okoz a nemalvás?

2021. 10. 08. 19:00

Riogatják a gyermekvállalás előtt álló nőket azzal, hogy a baba megszületett baba után egészen más lesz az élet. Az alvást elfelejthetik.

Nos, valamilyen szinten igazuk is van, hiszen a pici babákhoz éjjelente akár többször is fel kell ébredni etetés céljából. Ezt el is fogadja mindenki, megpróbál azzal így számolni, csakhogy az evésen kívül más is lehet az ébredés és sírás oka.

Ebben a cikkben nem arról lesz szó, hogy vajon miért ébredhet fel annyiszor a baba. A nemalvás természetesen érinti a kicsit is, de az anyára, sőt az egész családra kihatással van. Főleg az anyukák kelnek fel a babához, már csak a szoptatás miatt is.

Az éjszakai nyugtalan alvás kikészít, ha hosszabb távon át zajlik. Már 1-2 ilyen éjszakai is kimerítő lehet, de az egész szervezetre kihat: gyengíti az immunrendszert, felborítja a hormonháztartást, rontja a memóriát, étkezési zavart okozhat, csökkenti a libidót, figyelmetlenné tesz, megviseli a lelket is.

További rossz érzést kelt a szülőben, ha mindent igyekszik megtenni annak érdekében, hogy a baba megnyugodjon, de az mégsem következik be. Az amúgy is fáradt édesanyák még bűntudattól is marcangolhatják magukat, amely megnyilvánulhat dühben és teljes tehetetlenség érzése uralkodhat el felettük.

Ha minden így marad, az egy ördögi kör. A baba ugyanis akkor tud megnyugodni (ha nem beteg, nincs szervi probléma), ha a szülők, különösen az anya nyugodt. Nincs mese! Meg kell nyugodni, és amint lehetősége van az anyukáknak, az pihenésre kell fordítani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)