Jump to content

Adj egy puszikát!

2021. 08. 05. 19:00

A legáltalánosabb üdvözlési formáink közé tartozik a puszi, amellyel a legközelebbi családtagjainkat illetjük, amely egy bensőséges viszonyt feltételez.

A puszi azonban leginkább az arcot érinti, csak ritkábban az ajkakat. A szerelmesek puszija már csónak számít. A gyerkőcöket gyakorta öleljük meg, amit vagy megelőz vagy követ egy-egy puszi. A puszi még a gyermekeink esetében is az arcot, kezeket, pocakot érintő, de nem a szájra adjuk. Van, aki mégis.

A szájra adott puszi adásától óvva intenek az orvosok. Ennek az az oka, hogy az újszülött csecsemők és kisbabák immunrendszere még kialakulóban van. A szájra adott puszival (érkezzen az bárkitől) olyan baktériumokat tartalmazhat, amelyek a baba szájüregében megbújó tejfogak számára jelentenek óriási veszélyt. A vékony fogzománcú fogacskák sokkal érzékenyebbek. Egy ártatlannak vélt szájra adott puszival is olyan baktériumok kerülhetnek a kicsi szervezetébe, amelyek fogszuvasodást okozhatnak, de hozzájárulhatnak az íny- és a fogbetegségekhez. Mindez már akkor megtörténhet, amikor a kis fogak még elő sem bújtak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: pixabay.com)