Jump to content

Szándékosan sír vagy mindig éhes?

2021. 07. 13. 19:00

Minden szülő akkor lélegzik fel a szülőszobán, ha jól hallható, egészséges babasírást hall miután megszületett gyermeke. Ekkor gondoljuk úgy, hogy minden rendben van.

A babasírás nem annak eszköze, hogy a szülőket a végtelenségig felmérgeljék és az őrületbe kergessék. Sokkal inkább az evolúciónak köszönhető, hiszen ezzel a hangos hangadással hívják fel magukra az édesanyjuk figyelmét. Születésük után ugyanis jó ideig nincs is más eszközük, a sírással pedig az életben maradás esélyét növelik meg.

A tudósok azonban azt állítják, hogy a fenti feltételezés, miszerint a sírás nem azért van, hogy idegeljék a szüleiket, nos, cáfolták. Azt feltételezik, hogy a sírás azért is opcionális a babák esetében, mert így a szülők azon ügyeskednek, hogyan tudnák babájukat megnyugtatni és hogyan oldhatnák meg minél hatékonyabban azt, hogy végre tudjon a család normálisan pihenni? Amíg ezen morfondíroznak, se idejük, de még csak energiájuk és gondolatukban sincs az, hogy házas életet éljenek. Ez a babák számára azért jó, mert így nem kell azzal számolniuk, hogy egy testvér fog születni, aki mind időben, mind odafigyelésben sokat venne el a szülőktől.

Mit csinál egy anyuka, ha babája sír? Azonnal felkapja és mellre helyezi, mert bizonyára éhes. Még ha cumisüvegből is etetik a babát, akkor is magához öleik a kicsinyeiket a szülők. Ez a testkontaktus pedig azt eredményezi, hogy a babák hamarabb megnyugodnak.

Van egy ország, amely arról híres, hogy az ottani babák alig sírnak. Korában ugyanis az az általános, hogy az édesanyák magukon hordozzák babáikat, vagyis szinte alig vannak testkontaktus híján egy nap a babák. És igen, a sírás szándékos jelzés, amellyel az éhséget is jelzik, de nagyon sokszor csak a szülők közelségére vágyik a baba.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)