Jump to content

Nyári intelmek

2021. 06. 24. 19:00

A hőség még az egészséges szervezetet is megviseli, pláne, ha az tartósabban fennáll. Különös tekintettel legyünk a kisbabákra, gyerekekre!

Nyáron megnövekszik a folyadékigényünk, de a gyerekek annyira belemerülhetnek a játékba, hogy őket figyelmeztetni szükséges. A kisbabák esetében előfordulhat a nyugtalanság, amelyet ugyancsak okozhat a nagy meleg. A csak anyatejjel táplált babák esetében nincs is azon kívül másra szükség, de a már hozzátáplált és nagyobb gyerekek esetében fokozottan figyelni szükséges arra, hogy mennyi folyadékot fogyasztanak. Gyermekkorban veszélyt jelenthet a kiszáradás.

A tápszeres vagy már hozzátáplált babáknál a folyadék csakis víz legyen. Az mindegy, hogy felforralt és visszahűtött csapvíz, esetleg speciális babavíz, de ne édes üdítő vagy tea jelentse a folyadékot.

Nemcsak a szomjúság okozhat nyugtalanságot, hanem a már kényelmetlenné vált meleg otthon. Érdemes a lakást hajnalban, késő esete kiszellőztetni, majd a levegőcsere után azonnal becsukni az ablakokat és lesötételni minden helyiséget. Klíma és ventilátor használata esetén ügyeljünk arra, hogy ne érje a babát, a kicsit közvetlenül a hűvösebb legevő.

Nyáron kiváló családi program az udvari medencézés, de kisebb babákkal a babapancsoló használata nyújthat örömöt és enyhülést a nagy melegben, azonban felhevült testtel ne engedjük a gyerkőcöt a vízbe. Mindenképp óvjuk a finom bababőrt a leégéstől. A kritikus időszakban ne is tartózkodjunk a szabadban. Jobb a hűvös lakásban.

Ne csodálkozzunk, ha a babák, gyerekek étvágya nem a legjobb kánikula idején. Kevesebb energiabevitelt igényel a szervezet, ezért ne lepődjünk meg, ha nem esznek túl jól.

Sose hagyjunk magára gyermeket álló autóban, mert életveszélyes. Ebben a hőségben percek alatt felforrósodik a levegő.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)