Jump to content

Korlátozzuk a szoptatást vagy sem?

2021. 06. 17. 19:00

A kezdő, de még a gyakorló édesanyák számára is kérdésessé válhat, hogy mennyi ideig szoptassa babáját? Túl sokáig tart, vagy épp túl gyorsan abbahagyja?

Mindez a baba megfelelő gyarapodása és az anyatej termelődése miatt nagyon fontos az anyukák számára és ezért is a kérdés.

A szakemberek megnyugtatnak minden szoptató édesanyát, hogy egyáltalán nem szabad korlátozni sem az etetések számát, sem a mennyiséget. A babák is nagyon különbözőek, így van, amelyik sokkal gyorsabban végzi el a dolgát édesanyja mellén, mint a másik. Ráadásul az első időszakban nagyon sűrűn mellre kérezkedhet az újszülött. Ilyenkor az is jellemző, hogy akár néhány percen belül el is alszik, amely miatt sűrűbbé válhat a szoptatás. Később is a baba igényei szabják meg azt, hogy hányszor és mennyi ideig szopizik.

Ahogy fejlődik a baba, úgy kezdi érdekelni a világ, ami el is terelheti a figyelmét a szopizásról, ezért úgy három hónapos kor környékén ismét gyarapodhat a mellre kérezkedés. Később ez a fázis lelassul. Gyorsan végez és a hozzátáplálás is segít a babapocakot megtölteni.

Ahogy egyre többet mozog a baba, megint csak a szopizások száma növekedhet meg.

A legjobbat akkor tesszük, ha sem a szoptatást nem korlátozzuk se idejében, se mennyiségében.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)