Jump to content

Másfajta életforma, néha fárasztó, de nagyon jó

2021. 04. 08. 19:00

Egy kisbabával egészen más életet élünk, mint amilyen azelőtt volt. Számos ponton változás áll be, de hamar hozzá lehet szokni, ha igyekszünk a babán kívül magunkkal is foglalkozni.

Mert igenis szükség van arra, hogy ne feledkezzünk meg magunkról. Az újszülött csecsemők, a kisbabák leginkább az édesanyjuktól függnek. Anyai teendő a gyermek táplálásán kívül a pelenkázás, az altatás és ez jó darabig véget nem érő körforgássá alakul. Habár az anyukák örömmel teljesítik ezeket a feladatokat, de az erejük véges, ezért a kialvatlanság idegessé, feszültté teheti őket. Mindenképp időt kell szakítani a feltöltődésre, a pihenésre.

A pici babák napközben többször is aludhatnak, ezért a kimerült anyukák is tudnak akkor pihenni, ha a baba alszik. Lehet, hogy akkor szeretnének a legtöbben házimunkát elvégezni, miközben a kicsi alszik, azonban ha a kialvatlanság már kibírhatatlan, akkor első helyre kerüljön a pihenés.

A napközbeni alvás nem mindenkinek megy, de ha már a kicsi pihen, akkor az anyukája is teheti azt. Akár tévézés, olvasás, de egy lazító fürdő is megoldást jelenthet. Az esti lefekvés jelentse azt, hogy az anyuka igyekszik az agyát kikapcsolni, ezért ne a tévénézés legyen az elalvás előtti percek momentuma. Amikor ki van szabva az alvásra szánt idő – és egy kisbaba mellett így van -, akkor az alvási szokásokon is módosítani szükséges ahhoz, hogy pihentebben tudjanak belekezdeni egy új napba.

A legideálisabb esetben az apa is kiveszi a gyermeknevelésből és gondozásból a részét. Ezzel hatalmas terhet szakít le párja válláról. Mindenképp érdemes az apát is befogni ebbe, mert a kötődés megteremtésében is fontos.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)