Jump to content

Kint cúg, a bőr meg szárad

2021. 01. 12. 19:00

A bőrünk állapota árulkodhat a testünk egészségéről. Az egészséges bőrt gyakran hasonlítjuk a babák, pihe-puha finom bőréhez.

A téli időjárás hatással van a bőrünkre és bizony a babák bőrére is. Azonban nemcsak a hideg, hanem a vitaminokhoz történő hozzájutás, a napfény hiánya is megmutatkozik a bőrön. Ha ez így van a felnőttek bőrével is, akkor egyértelmű, hogy a babák bőrét is megviseli mindez. A csecsemők bőre még fejletlenebb, szarurétege vékonyabb, a védelmező funkciók is lassabban épülnek ki. A kicsik bőrének víztartalma magas és a felső réteg még nem vastagodott meg, amely adja a bársonyos bőrt. Ugyanezért még nem is nyújt teljes védelmet a verejték és a faggyú sem, amit a bőr termel, így a hőmérsékletet sem tudják megfelelően szabályozni. Pigmentet is kevesebbet tartalmaz a kicsik bőre, így az UV sugárzástól is óvni szükséges.

A baba bőrének védelme érdekében

A téli, fűtési időszakban ügyelni kell a levegő páratartalmára, a megfelelő étkezésre, amely azt jelenti, hogy vitaminokban gazdag étrend mellett a szükséges vitaminok beépülnek a szervezetbe. A folyadékfogyasztást gyermekkorban sem lehet elhanyagolni. Féléves korig az anyatej vagy a tápszer fogyasztása mellett nem szükséges plusz folyadékot adni a babának, de ennél idősebb babák esetében már kilogrammonként 150 ml folyadékkal kell számolni. Emellett pedig a külső bőrápolást is alkalmazni kell. Már a fürdővízbe is csepegtethetünk babaolajat, babafürdetőt, fürdés után pedig testápolót, babáknak szánt popsikrémet, babakrémet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)