Jump to content

Hozzád közel

2020. 12. 10. 19:00

Várandósként szívünk alatt hordjuk babánkat, ennél közelebb sosem leszünk fizikailag gyermekünkhöz, de születés után is nagy szüksége van babának és mamának egyaránt ahhoz, hogy fizikai kontaktust létesítsenek egymással.

A magatehetetlen újszülöttek, csecsemők teljes mértékben függnek szüleiktől, főleg az édesanyjuktól. A kézbevétel, az ölben ringatás nemcsak a szoptatás és altatáshoz szükséges, hanem alapjában véve. Azért, mert egy nőnek kisbabája születik, a teendői is nagyban megmaradnak, így még a babagondozás mellett is szükséges az otthoni feladatokat ellátni, így útra kell kelni. Elindulhatunk babakocsival is ügyes-bajos dolgainkat elintézni, de használhatunk babahordozót is. A régi idők anyái ugyanígy tették.

A bébihordozók megadják a babának és a mamának is azt testi közelséget, amelyre mindkettőjüknek szükségük van. Az anya és gyermeke közötti kötődés megerősítésében is közre játszat, akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel született babáról van szó. Mindkét szülési forma esetében a baba hordozásához szükség van annyi időre, hogy a kismama regenerálódni tudjon.

Egyes babahordozók a háti hordozást teszik lehetővé, de az elöl hordozásnak megvan az az előnye, hogy a mama látja a babáját és a baba is az édesanyát. Hét kilós súlyig mindenképp az elöl hordozás a legjobb, majd a már nagyobb súlyú babákat javasoltabb a háton hordozni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)