Jump to content

Durva adatok a mikroműanyagról

2020. 11. 05. 19:00

Szülőként egészséges és természetes vágyunk, hogy gyermekeink számára minden jót biztosítani tudjunk. Egy olyan világban nehéz ezt megvalósítani, amelyben a környezetszennyezés ilyen mértékű.

A műanyag már ellepte a bolygót. Mi alkottuk, elszabadítottuk. Mindenhol nagy szerepe van a műanyagnak, így a babaápolási termékek között is teljesen természetes jelenlétük. Nem is gondolkodunk azon, hogy káros lenne-e cumisüvegből táplálni a babánkat. A szoptatás a legjobb módja babánk táplálásának, de mellé cumisüvegből is történhet. A kutatók azonban olyan rémisztő dologra irányították a figyelmet, amely félelmetes. A cumisüvegben való tej vagy tápszer melegítése során mikroműanyag kerülhet a folyadékba, majd a baba szervezetébe. Minél melegebb a folyadék, annál nagyobb az esélye a szennyeződés esélye.

Vizsgálatokkal igyekeztek megbecsülni, hogy a cumisüvegek mennyi mikroműanyagot bocsátanak ki magukból. A polipropilén cumisüvegek literenként 16 millió (!!!) mikroműanyagot és trilliónyi nanoműanyagot bocsátanak ki.

A számok elképesztők és ijesztők, de van mód ennek csökkentésére. Méghozzá a tápszert más módon szükséges elkészíteni, valamint a cumisüveg sterilizálása is csökkentheti a mikroműanyag kibocsátását. Ez azt jelenti, hogy felforralt és visszahűtött vízzel legalább háromszor át kell öblíteni a cumisüveget használat előtt. A tápszert nem műanyag edényben kell elkészíteni legalább 70 fokos vízzel, majd lehűtve lehet átönteni a cumisüvegbe.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)