Jump to content

A szimpátia mellett a megfigyelés miatt is néznek

2020. 09. 10. 19:00

Egy cuki kisbaba látványa a legtöbb felnőtt ember arcára mosolyt csal. A babák ránk meredő tekintetére reagálunk.

A kicsi babák édes pofija magával ragadó. Összetalálkozhatunk a tekintetükkel és ha azt vesszük észre, hogy egy kicsi kiszúrt magának minket és ránk mered, akkor produkáljuk magunkat. Mosolyt szeretnénk csalni az arcukra és többé vagy kevésbé sikerrel is járunk. Azt gondolhatnánk, hogy van valami a személyünkben, a külsőnkben, amellyel annyira megnyerjük a kicsit, hogy nem tudja rólunk levenni a tekintetét. Kutatásokkal azonban arra derítettek fényt, hogy a babák azért pécéznek ki maguknak valakit, mert megfigyelik az arckifejezéseiket.

Egyszóval nem (csak) azért bámulnak ránk meredten, mert annyira hihetetlenül szimpatikusok vagyunk nekik. Ezzel a kérdéssel a tudósok már régóta foglalkoznak és az derült ki, hogy a kicsik az emberi arcra koncentrálnak, mert az arc megfigyelésével tudják beazonosítani a családtagokat és így tudják megkülönböztetni az idegeneket. Valamint ez egy olyan megfigyelése a babának, amelyre szükség van a kicsi fejlődéséhez.

Nagy jelentősége van tehát annak, hogy a szülei tekintetét, arcátt állandóan kereső baba mit olvas le az arcokról. Ha a szülő aggódik, ez az arcára is kivetül és ez a kicsi viselkedésében is óvatosságban fog megnyilvánulni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)