Jump to content

Nem lesz elkényeztetett

2020. 07. 28. 19:00

Hadd sírjon! Nem kell azonnal felkapni, mert hozzászokik és elkényezteted! Ugye milyen gyakran lehet ezt hallani családon belül?

Szülőként talán te magad is hallhattad az idősebb korosztály tagjaitól, hogy néha hagyni kell kicsit sírni a babádat, mert így később tudatosan ugráltatni fog az elkényeztetett kicsi.

Nagyszülőként pedig megint másképp gondolkodunk. Lehet, hogy mondunk olyat gyermekünknek, hogy ne kapja fel állandóan a kisbabát minden egyes neszre, de mi magunk legszívesebben ezt tennénk.

A babák sírással jelzik mindenféle igényüket, hiszen repertoárjukban még csak ez szerepel. Az anya reagál a hangra és gondoskodik kisbabájáról. Ez olyan ősi ösztön, amelyet el lehet nyomni, de rossz érzést kelt a szülőben. Ha nem foglalkoznak a síró pici babával az anyukák, csak azért sem reagálnak a baba hangjára, akkor pedig azért aggódnak, hogy nem jó szülők.

Semmi szükség arra, hogy az édesanya szembe menjen saját ösztöneivel és érzéseivel, ugyanis a fél évesnél fiatalabb kisbabákat nem lehet elkényeztetni. Sőt, szeretgetni, ölelgetni, dédelgetni szükséges az egyéb gondozási feladatokon kívül, hiszen ez a kötődés megerősítését szolgálja, valamit a kicsi későbbi viselkedését is befolyásolhatja.

A nem olyan rég világra jött kisbabáknak elég trauma a születés és a tágas, világos hely megszokása. Szüksége van a biztonságra, amelyet leginkább édesanyjától kaphatja meg. A bőrkontaktus, az igény szerinti dédelgetés hozzájárul a magasabb EQ és IQ-hoz.

Később, a baba érésével tudata is fejlődik, és nemcsak egyre inkább felfedezi a világot, de már jobban reagál a környezetében található és történő dolgokra. Ha ebben a korszakban úgy adódik, hogy az anyuka nem tud minden pillanatban babája mellett lenni és felkapni, nem történik semmi probléma.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)