Jump to content

Csecsemőhalál, a kegyetlen valóság

2020. 07. 07. 19:00

A szülők legnagyobb félelme az, hogy gyermekük megbetegszik, vagy esetleg elveszítik. Van, hogy ez minden előjel történik meg.

A csecsemőhalál a nevében is tragikus és a szörnyű az ebben, hogy az egészséges csecsemőket is érintheti. Egy éves korig szinte bármelyik baba eshet a csecsemőhalál áldozatává és még nagyobb esélye van azoknak a babáknak, akiket hasra fektetve altatnak.

Máig keresik a válaszokat a csecsemőhalál okára, így ausztrál kutatók csecsemők alvását vizsgálták. A csecsemők koraszülöttek voltak, akiknek szervezetében még nem volt elég fejlett a vérnyomást szabályozó úgynevezett baroreflex. Ez azt jelenti, hogy az elégtelenül működő baroreflex nem tudja az aprócska testben a vérnyomást szinten tartani. Ha ez bekövetkezik, a csecsemőhalál is megtörténik.

A barorflex szabályozza a vérnyomás csökkenését azzal, hogy gyorsabbá válik a baba szívverése, az erek összeszűkülnek. A vérnyomás emelkedésével pedig az erek tágulnak, lelassul a szívverés. Ez így is működik mindenkinél, még a csecsemőknél is, azonban ha a baroreflex nem működik megfelelően, tragédia lehet a vége. A babák idegrendszerének érésével a baroreflex is egyre jobbá válik, addig azonban a szülőknek kell nagyon előrelátónak lenniük. Érdemes a babákat mindig háton fektetni, szükséges a különféle kendők, párnák elkerülése alvás esetén. Mellőzni kell a cigarettafüstöt és növelheti a biztonságérzetet a babafigyelő készülék, amely jelez, ha valami gond van a kicsinél.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)