Jump to content

A negyedik trimeszterben

2020. 06. 11. 19:00

A babavárás állapota a fogantatástól számítva kilenc hónapon át tart. A terhességet három trimeszterre szokták bontani, de van egy negyedik is.

Talán még alig ocsúdhattunk fel abból az örömből, amikor a terhességi teszt pozitív eredményt mutatott vagy az orvos nem közölte velünk a jó hírt, és most már a szülésre készülődünk.

Aki már túl van gyermekének világrahozatalán, tudja, hogy mire kell számítani, de minden nap tartogathat valami újat.

Szakirodalmak és az internet is ontja magából azt, hogy a várandósság során, a trimeszterekben, vagy akár heti lebontásban is hogyan fejlődik méhében a baba, de negyedik trimeszterről egyikben sem beszélnek.

Az embrió hihetetlen változások során fejlődik magzattá és erre a csodára rendre rá is csodálkozunk, ha megszületik a babánk. A három trimeszter után világra jött babák számára ugyancsak nagyon nagy változásokat kell megélnie. A születés utáni első három hónapot nevezhetjük a negyedik trimeszternek is. A méhen belüli állapot után nagy stressz éri a babát születésekor, és az új világba csöppenés is sok új, eddig sosem tapasztalt élményt tartogat számára.

Új hatásként éri az, hogy az édesanyjával, a család többi tagjával testi kontaktusban részesülhet. Érezheti édesanyja testének érintését és melegét, az illatokat, és a hangok is máshogy érik el.

Naponta többször megéli az öltöztetést, amelybe a biztonságot adó pólyázáson kívül a komfortérzést adó pelenkacsere is beletartozik. Megismerkedik a fürdéssel.

A várandósság során nemcsak a baba fejlődött, de az anya teste is sokat változott és a negyedik trimeszterben is ez vár rá. A szülés után a testnek regenerálódnia kell, és a negyedik trimeszter erre való.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)