Jump to content

Az első cipő kérdése

2020. 04. 14. 19:00

Az édesanyák már akkor féltik gyermekeiket, amikor meg sem születtek. Teljesen természetes és ez mit sem változik azután, ha a baba megszületik.

Melegben, biztonságban szeretjük tudni gyermekeinket, ezért megfelelő öltözékbe bújtatjuk őket. Az csak természetes, hogy az apró lábacskákra zokni is kerül. Nagyobb kérdés az, hogy mikor adjunk kiscipőt a baba lábára?

Senki sem szereti, ha a lábát szorítja a cipő. Pontosan így kell gondolkodni a gyerkőcök esetében is. A kicsi babák, akik még az egyhelyben fekvésen kívül nem képesek helyváltoztatásra, elegendő a zokni. Amikor már mászni, járni kezdenek, és az otthoni járófelület nem veszélytelen, akkor indokolttá válhat a kiscipő ráadása, máskülönben a zokni is megteszi.

Amikor azonban azt látjuk, hogy próbálkoznak az első lépések megtételével, könnyítésképp is jól jöhet a cipő viselése. Az első kiscipő kiválasztásakor arra kell ügyelni, hogy az olyan vékony talpú legyen, amely segíti a babát abban, hogy jobban érzékelje a talajt, ezáltal jobban meg tudja tartani majd az egyensúlyát, könnyebb lesz a mozgás. Könnyű és természetes, légáteresztő anyagú cipellőre van szükség, amelynek talpa nemcsak vékony, de rugalmas és csúszásmentes is. Legyen széles a cipő fej része, hogy a kis lábujjak kényelmesen elférjenek benne. Ne legyen se túl nagy a baba lábához képest, se túl kicsi. Ez azt jelenti, hogy a cipő orra és a nagylábujj között legalább 10-15 mm távolság legyen, így könnyen mozoghat a baba, de nem szorítja, és nem is lötyög a lábán a cipő.

Otthoni környezetben szükség van arra, hogy a mezítlábas járást is megtapasztalják a babák, ezért, igyekezzünk számukra azt biztosítani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)