Jump to content

A szoptatás csodája, de meddig az?

2020. 03. 19. 19:00

Az élet rendjéhez tartozik, hogy felnőve saját családra vágyunk. A gyermekvállalás életünk egyik nagy vízválasztója.

A szülés után minden anya arról álmodik, hogy éltető anyatejével táplálni tudja babáját. megnyugtató az az érzés, ha az anyatej mennyisége kielégíti a kisbabát. Fél évig nincs is másra szüksége egy babának, mint édesanyja tejére, annak hiányában a tápszerre. Az anyatejjel minden fontos tápanyaghoz hozzájut a kicsi, még az immunrendszere is folyamatosan erősödik, valamint az édesanya és babája közötti kapcsolatot is erősíti a szoptatás. A tejjel együtt hormonok is a baba szervezetébe kerülnek, de a szoptatáskor az édesanyában is boldogsághormonok termelődnek. A legjobb érzés egy édesanyának, ha el tudja látni anyai teendőit a lehető legtermészetesebb módon, vagyis saját anyatejével tudja táplálni babáját.

Nem véletlen, ha az ezt kivitelezni nem vagy alig tudó édesanyák úgy érzik, hogy anyatej hiányában anyaságukat megkérdőjelezik.

Áldás tehát, ha elegendő tejet késes az édesanya szervezete táplálni, és addig érdemes anyatejjel etetni a gyermeket, amíg az van. A WHO minimum a gyermek két éves koráig ajánlja.

Fél éves kor után azonban meg szokták kezdeni a hozzátáplálást, amely nem jelenti az anyatej elhagyását, de már más ízekkel, más állagú ételekkel is megismerkedhet a kicsi. Amikor már nem elegendő mennyiségű az anyatej, akkor a tápszer jelenthet megoldást annak pótlására. A cukor, tehéntejet egy éves korig nem szabad a babának adni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)