Jump to content

Anyának lenni öröm és kihívás

2020. 02. 25. 19:00

Az anyaság csodás és minden nő számára vágyott állapot, de nehézségeit már csak a gyakorlatban tapasztaljuk. Már a gyermekvállalás előtt tudjuk, hogy jó ideig az elsődleges feladatunk a gyermek gondozása lesz.

Felfrissítő gondolat lehet az, hogy a babavállalással együtt az otthonlét is velejár. A munka világából egy másik munkakörbe csöppenünk anyaként, de ez az, amely életünk végéig kitart, és egyáltalán nem bánjuk. Valójában azonban nem tudjuk meg, hogy ez milyen vállalás addig, amíg benne nem vagyunk.

A tavasszal, nyáron született babák esetében hamarabb adódik arra lehetőség, hogy babakocsis sétára induljunk még akkor is, ha azt csak az udvaron tesszük meg. A friss levegő, a napfény feltölthet energiával, jó kedvvel, ami egy frissen szült kismamának nagyon szükséges. A bezártság és akár a szülés utáni depresszió érzése is elkaphatja a kismamákat. A természet, a napfény azonban visszaadhatja az energiát. Az ősszel és télen született babák esetében más a kismamák kilátása. Az első időszakban mindenképp bezártságra van ítélve a mama és a baba. Ezt az időszakot van, aki könnyebben, mások pedig jóval nehezebben viselik. Ha azonban az ember elhagyja magát, az otthonból való kimozdulás akkor sem mozgatja meg az anyukát, ha már semmi sem gátolná meg annak lehetőségétől.

Az otthoni közel elhagyása márpedig nagyon fontos a baba és az anya egészségére nézve is. Az anya szempontjából ennek fizikai és mentális hatása is van. Egyedül útnak indulni egy kisbabával lehet, hogy félelmetesnek tűnő, de szükséges. Mi van, ha a séta alatt lesz éhes a baba? Nem akar megmaradni a babakocsiban? Ki kell azt próbálni, hogy mennyire viseli jól a kicsi a babakocsit, és egy kis körre kerüljenek az otthonuk közelében. A lényeg, hogy a szabadban legyenek, mert mindkettőjükre jó hatással lehet a természet és más emberek társasága is. Mindenképp evés után, alvási időre időzítve induljanak sétára. A friss levegőn nagyokat tudnak a babák szundizni, a babakocsi zötyögése pedig hozzájárul az édes álomhoz.

A séta napirendi program lehet esőben, hidegben, melegben egyaránt. Sőt a séták alkalmával ügyes-bajos dolgaikat is elintézhetik az anyukák.

A sétán kívül majdcsak minden településen szerveznek a védőnők baba-mama klubot, amely kiváló kikapcsolódás lehet az anyukáknak és a cseperedő babáknak is. Új barátságokra tehet szert az anyuka, és akár a klubbon kívül is felkereshetik egymást saját otthonaikban.

Ami nagyon fontos, azért, mert valaki babát vállalt, még kijárhat neki néha az énidő, az egyedüllét. Egyáltalán nem bűn, ha magára is figyel egy anyuka.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)