Jump to content

Fogjuk meg a kilókat babakorban

2020. 02. 20. 19:00

Jóval tovább élünk, mint elődeink, mert az orvostudomány fejlődése mellett könnyebben hozzájuthatunk az élelemhez is.

Az azonban, hogy milyen élelmiszert fogyasztunk, már leginkább tőlünk függ. A modern technika és orvostudomány mellett is étkezhetünk egészségtelenül, és a mai világban az ülőmunka, a mozgáshiány mégiscsak betegségeket, túlsúlyt idézhet elő.

Az elhízás és a túlsúly már gyermekkorban jelentkező probléma lehet, amely akárcsak a felnőttek életében, úgy esetükben is egészségügyi problémákhoz vezethet. Óriási szerepük van a szülőknek abban, hogy a túlsúly elkerülje gyermeküket. Már csecsemőkorban gondoskodni szükséges ennek megakadályozása.

Születése után a baba legfőbb tápláléka az anyatej, annak hiányában pedig a tápszer és fél éves korig nincs is másra szüksége a kicsinek, hiszen mind az anyatej, mind a tápszer tartalmazza a baba számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.

Minden baba másképp fejlődik, és van, hogy csak a súly gyarapszik, de a testhossz nem, máskor pedig fordítva van ez. Bárhogy is van, a szülő mindig aggódik gyermeke egészségéért. Amikor már a hozzátáplálás időszakába lép a baba, akkor azért is történik meg, mert az anyatej és/vagy tápszer önmagában már nem elegendő. Ha azonban a hozzátáplálást túl korán kezdi meg az anyuka, azzal sem teszi jól. Ha anyatejből elfogyasztja a baba a napi 8-10 dl-t, akkor még érdemes várni a hozzátáplálással fél éves koráig. Utána is óvatosan lehet megismertetni az új ízekkel.

A fél éves és annál idősebb gyermekek esetében a szülők a sírás mögött általában az éhséget sejtik, ezért azt táplálék kínálásával próbálják orvosolni. A fogzás is okozhatja a nyűgösebb időszakot, tehát egyáltalán nem mindenre az evés az orvosság. Ha azonban ehhez szoktatják a szülők a kicsit, felnőttként is ez lesz számára a természetes.

A pici gyerekek egy éves korukig jó, ha nem is találkoznak édességgel, mert nincs is szükségük a plusz kalóriára, valamint a fogcsírákra is károsan hat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)