Jump to content

Éjszakai ébrenlét

2020. 02. 04. 19:00

Csoda kis lények a kisbabák, és már életük legelején is mutatnak olyan egyedi vonásokat, jellemet, amelytől igazán egyedivé válnak.

Mégsem szereti egy szülő sem, ha alvási szokásuk is eltér az átlagostól. A babának ugyan nincs más dolga, mint az, hogy egyen és aludjon, de a szülők esetében ez már nem igaz. Míg általában az édesanyák vannak otthon a kicsijükkel, addig az apa a kenyérkereső. Az apa, de az anya, és ha van, akkor a testvér számára is fontos, hogy otthon nyugalom legyen és az éjszakákat átaludva indulhassanak neki a másnapnak.

A babákat bárhol és bármikor elnyomhatja az álom, itt a bizonyíték:

Csakhogy sok szülő panaszkodik arra, hogy éjszaka egyszerűen nem akar aludni a baba, vagy rövid időközönként rendszerint felkel és figyelemre, szórakoztatásra vár, vagy nyűgös, sírós. Amikor már megtörtént az etetés, a pelenkacsere, a kitakarás, a betakarás, a játék, az éneklés, akkor minden adu kiürülhet a szülők tarsolyából és marad a kérdés: miért nem alszik a gyerek?

A babák sokat alszanak. Napjuk jelentős részében csak szundikálnak, természetesen több részletben. Legalább félévesen azonban már át kellene aludni az éjszakát és napközben két vagy háromszori alvás mellett.

A napirend kialakítása a legfontosabb. Ha azt megszokják a babák, kiszámíthatóbbá válhat viselkedésük is. Ezért is törekszik minden anyuka, szülő arra, hogy minél hamarabb kialakuljon a napi rutin és ahhoz általában mereven szoktak ragaszkodni. Főleg akkor, ha egyik-másik éjszaka a szokottnál is fárasztóbbra sikerül.

Alkalmanként felütheti a fejét a rosszabb éjszaka, ami azt jelenti, hogy a babán kívül az ő fentléte mindenki másra is kihathat. Ezt szeretné mindenki elkerülni, ezért az éjszakai alváshoz közelítve be kell iktatni néhány elmaradhatatlan mozzanatot. Úgymint a baba megetetése. A jóllakott kicsik éjszakája nyugodtabb, feltéve, hogy nem fáj a pocak. A nehezen emészthető, puffadást okozó táplálékot felejtsük el estére. Az elalvás előtti étkezés idejét is érdemesebb kitolni akkor, ha a baba nyugtalanabbul alszik éjszakánként.

Ha már napközben is szokatlanul nyűgös a kicsi annak ellenére is, hogy mindent megtettünk a kellemetlenség megszüntetése érdekében, akkor talán mindenki azonnal a fogzásra gondol. Az erős nyálazás, az érzékeny és duzzadt íny árulkodó jelek, mint ahogy a viselkedés megváltozása is. A fogzást segítő, annak kellemetlenségeit enyhítő készítmények alkalmazásával az éjszakák is nyugodtabbá tehetők.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=w_c3wjzctr4)