Jump to content

Szuperképességek csecsemőkorban

2020. 01. 28. 19:00

A pici babák nem az agyunkra akarnak menni sírásukkal. Csecsemőként ez az egyedüli módja annak, hogy fel tudja hívni magára a figyelmet.

Az értelmi fejlődéssel együtt a babák viselkedése is változik. Egyre több mindent megtanulnak, egyre színesebben tudnak kommunikálni a külvilággal. A hangjukat már nemcsak sírásra használják. Gőgicsélnek, a maguk módján beszélnek. Felfedezik a nevetés erejét, és szívesen használják is.

Nemcsak a kicsi születik egy új és idegen világba, de a szülőknek is meg kell ismerniük saját babájukat. Az első gyermeket vállalókra különösen igaz, hogy időbe telhet kiismerni a kicsi viselkedését, de minden gyerkőc nagyon mást produkálhat, így a rutinosabb szülőknek ugyanúgy ki kell tapasztalniuk mindegyik baba személyiségét, viselkedését.

Azt hinnénk, hogy egy pici baba még csak úgy van, mit sem sejtve a nagyvilágról. Egyesek alul is értékelik képességeiket, pedig ösztönösen sok mindent tudnak.

A sírás ilyen, noha könnyeket még nem hullajtanak. Az első hetekben legalábbis biztos nem. Nem arról a könny nélküli hisztibe átmenő sírásról van szó, amikor a gyermek minden áron el szeretne érni valamit.

A kisbabák napjaik egy részében bizonyára sírnak. Így jelzik minden ügyes-bajos dolgukat. Sírnak, ha éhesek, sírnak, ha álmosak, sírnak, ha unatkoznak, sírnak, ha megijednek. De életük első heteiben mindezt könnyek nélkül teszik, mert könnycsatornáik még nem fejlődtek ki teljesen. A könny tehát csak később jelenhet meg.

Bármennyire kicsik és fejletlenebbek, ösztöneik működnek. A szopási reflex azonnal beindul, annak ellenére, hogy a való világba születve gyomruk még igen picike. Kezdetben csak néhány ml táplálék befogadására alkalmas, és fokozatosan tágul az is, ahogy nő a baba. Ugyanúgy veleszületett a nyelési reflex. Valamint ösztönösen rámarkolnak bármire, ami a kezük ügyébe akad, ez a fogóreflex.

Születés előtti időben a magzatok természetes közege a víz volt, amely az anya méhét kitöltötte. A kinti létben is működik a búvárreflex, amely azt jelenti, hogy vízben vissza tudják a lélegzetüket tartani. Később ez el is múlik.

Ha belegondolunk, számos szuperképességgel rendelkezik már újszülött kisbabánk, amely mind a túlélését segítő.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)