Jump to content

Anyatejen túl

2019. 12. 03. 19:00

A csecsemők természetes tápanyaga az anya testéből származó anyatej, amely mind tápanyagban, mind a folyadékpótlásban elegendő a babák számára.

A kisbabák folyadékszükséglete naponta körülbelül 150 ml/kg. Az anyatej, vagy ha az nincs, akkor a tápszer a kisbabák számára nemcsak a táplálékot jelenti, hanem az italt is. A baba fél éves koráig teljes mértékben elegendő mind etetés, mind itatás szempontjából is az anyatej vagy a tápszer.

A tápszer bármikor beszerezhető, ám az anyatej mennyiségének csökkenésével az is jár, hogy a baba nem biztos, hogy jól lakik, és elég folyadékhoz jut, de a folyadékpótlás mindenképp szükséges.

Ha tehát már nem elegendő az anyatej, a tápszer, akkor máshogy kell a szükségleteket kielégíteni. A tehéntej a gyermek egyéves kora előtt teljes mértékben elkerülendő. A folyadékpótlás tehát csakis vízzel vagy teával történhet.

A baba cseperedésével egyre nagyobb tápanyagigényük van, amelyet már nem elégít ki csak az anyatej és a tápszer sem. Mellé már tartalmasabb ételeket kell kínálni a kicsiknek, és persze a folyadékigény is megnő ezáltal.

Már egy féléves baba esetében is a napi folyadékigény körülbelül egy litert jelent, és ahogy telnek a hónapok, úgy nő ez is. A hozzátáplálás mellett valamennyi folyadékot jelent a még elfogyasztott anyatej és tápszer is, de azt már mindenképp pótolni szükséges vízzel, babateával. A tea cukormentes gyümölcstea legyen, ha így mégsem fogadná el a baba, akkor csak minimálisan édesítsük cukorral.

Vízből sem mindegy, hogy milyen kínálunk a babának. Az ásványvíz jó megoldásnak tűnhet, de a nevében is benne van, hogy nagyobb ásványianyag-tartalommal rendelkezik, amely a baba számára kimondottan káros lehet, ezért a csapvíz lehet a legjobb megoldás, ám az is forralást és visszahűtést igényel.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)