Jump to content

Hideg elleni bőrvédelem

2019. 11. 21. 19:00

Óvatosan kúszik be napjainkba az egyre hűvösebb időjárás, de teljesen elfogadható november végéhez közeledve. Sőt nemsoká a télbe fordul át az időjárás, így az öltözködést és a bőrápolást is ehhez igazítjuk.

Fokozottan igaz ez kisbabák esetében.  A hamvas, hibátlan, bársonyos bababőr a kisbabák tulajdonsága, amelyet felnőttként is vágynánk. Annak érdekében, hogy ez puhácska bőr meg is maradjon, a téli hónapokban különös figyelmet érdemel.

A hideg, a hideg szél kiszárítja mindenki bőrét, de a téli időszakban kevesebb napfényhez és vitaminhoz is jutunk. Ezek mind hatással vannak szervezetünkre, bőrünkre is. A kisbabák egészségéről, védelméről a szülőknek kell gondoskodniuk. Habár a babár bőrének szerkezete ugyanolyan, mint a felnőtteké, annak vastagsága még nem olyan, így halványabb, védtelenebb is a kórokozókkal és a környezeti hatásokkal szemben is.

A csecsemők bőre vékonyabb, a faggyútermelés sem olyan intenzív és nem is izzad annyira, mint a felnőtteké, de éppen ennek köszönhető az is, hogy a bababőr nem tudja megfelelően szabályozni a hőmérsékletet sem.

Télen hűvösebb a levegő, a szél is sokkal csípősebb. Esős, ködös idő hat a lelkünkre, és a bőrünkre is. A bőr hidratálásának nemcsak kívülről kell megtörténnie, hanem belülről is. Így van ez a felnőttek esetében is, de a csecsemőknél is. Testsúly szerint, kilogrammonként 150 grammnyi folyadék fogyasztása szükséges, ám féléves korig ez azt jelenti, hogy az anyatej és/vagy a tápszer fedezi. A félévesnél idősebb babák esetében már az anyatej vagy a tápszer fogyasztása mellett víz, tea (cukormentes), gyümölcslé lehet.

A gyümölcsök és zöldségek pépesítésével kezdődik meg a hozzátáplálás, de a bőr belső ápolása is. Nemcsak folyadékkal, de vitaminokkal is ellátjuk a babák szervezetét, bőrét ilyen módon. A vitaminokon kívül ásványi anyagokkal is belülről tápláljuk a kicsik bőrét.

A külső bőrápolás is különösen fontos, hiszen a szabadban töltött idő alatt kiszáradhat a kicsi bőre. A fürdés a gyerekek egyik napi kedvenc tevékenysége lehet, de a víz lemoshatja a bőr legfelső védőrétegét, ezért a fürdés után ápoló babaolajjal érdemes táplálni a baba bőrét. Ugyanezt segítheti a baba testápoló használata. Mindegyikre az érvényes, hogy csak vékonyan szabad felvinni a kicsi bőrére, hogy az megfelelően fel tudjon szívódni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)