Jump to content

Hangok az alvás érdekében

2019. 11. 12. 19:00

A kisbabájukat nagyon váró anyukák sokat simogathatják növekedő pocakjukat, de hangosan vagy magukban, sokat beszélhetnek magzatukhoz. Talán már a nevén is szólítják a még testükben fejlődő életet.

Új világ vár azokra a szülőkre, akik most várják babájukat. A legtöbben igyekeznek kiegyensúlyozott étrenden élni, és a lehető legnyugodtabb lelki állapotban megélni a várandósság idejét. A legfőbb cél, hogy mind fizikailag, mind szellemileg egészséges csecsemő szülessen.

A magzati korban megélt traumák az egész gyermekkorra, sőt az egész életre kihatással lehetnek. Tudatos kismamák nem véletlenül hallgatnak babazenét, nyugtató zenéket.

Csak reménykedünk, hogy a mi babánk jó alvós lesz, és nem fogja majd kínozni a hasfájás sem. De még ezek elkerülésével is nehezebb időszakot élhetnek meg a szülők az első hónapokban, hiszen a kicsihez többször fel kell kelni az éjszaka folyamán. A nyugtalanabbul alvó csecsemők esetében a szülőket is megtépázhatja a kialvatlanság.

A mindenki számára nyugodtabb alvás érdekében a rutint szükséges kialakítani, valamint nyugtató tevékenységekkel fel lehet készülni az alvásra. A kellemes fürdés önmagában nem biztos, hogy lecsillapítja a babákat. Az ölben altatás, a dalok éneklése is megoldás lehet arra, hogy végre elaludjon, és nyugodtabb éjszakája lehessen az egész családnak, azonban megoldást jelenthetnek olyan hangok is, amelyek elnyomják a más, idegesítő hanghatásokat.

A babák legtöbbjére jó hatással van a szívdobogást utánzó hang, de a természetben előforduló hangok, úgymint eső kopogása, tücsökciripelés, békakuruttyolás is jó altató lehet. meglepő és érthetetlen, de tényleg vannak olyan gyerekek, akik autóban és az autó zaját hallva azonnal elalszanak, így az autót utánzó hanggal is alvásra lehet bírni a babákat. De ilyen lehet a porszívó hangja is. Ezeket fehér zajoknak nevezzük és segíthetnek az elalvásban, a nyugodt alvásban.

Főleg azokban a családokban jelentős a fehér zaj használata, ahol több és különböző korú gyerkőc is él. Míg a kisbabának szüksége van a napi többszöri alvásra, addig a nagyobb gyerkőcre ez már nem igaz. A pici babák elalvását segíti a fehér zaj és egyben elnyomhatja azokat a hangokat, amelyeket a nagyobb testvér és a szülők is keltenek.

Az alvást segítő eszközök nagy segítségei lehetnek azoknak a családoknak, akik a pihentető alvás hírből sem ismerik jó ideje.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)