Jump to content

A legelső vizsgálat

2019. 11. 05. 19:00

Várandós nőként már a terhesség megállapítása után számos vizsgálaton meg kell jelenni annak érdekében, hogy az orvos és a szülők is megbizonyosodjanak a magzat egészsége felől.

Azok a párok, akiknek a gyermekáldás nehezebben jön össze, még a baba megfoganása előtti időszak is az orvostól orvosig való járkálásról szólhat.

Az orvosilag is beigazolódott várandósság után rendszeresen, a terhességi hétnek megfelelő vizsgálatokon kell megjelenniük a kismamáknak, és a szüléskor is szakemberek vannak jelen.

A születés után pedig azonnal vizsgálni kezdik az újszülött csecsemőt. A szülés után kijár a kismamának, hogy néhány percre a mellkasára helyezzék babáját. Közben elvágják a köldökzsinórt, lemérik a súlyát és a hosszát és megfigyelés alá helyezik a csecsemőt és öt szempont alapján vizsgálják. Figyelik a légzését, a szívverését, a reflexeit, az izomtónusát és a bőrszínt is. A csecsemő első öt perce arról szól, hogy megállapítsák az újszülött úgynevezett Apgar-értékét.

Virgina Apgar volt az az amerikai orvos, aki kifejlesztette a csecsemők mérésére vonatkozó rendszert. A születést követő öt percben a már fent említett szempontok alapján pontozzák a babát és a végén 0-10-es értéket kaphat az újszülött.

Jelek

 0

 1

 2

Szívverés

 hiányzik

 100 alatt

 100 fölött

Légzés

 hiányzik

 szabálytalan

 jó, sírás

Izomtónus

 ernyedt

 végtag flexió

 aktív mozgás

Reflex-ingerlékenység

 nincs válasz

 grimasz

 köhögés stb.

Bőrszín

 kék, sápadt

 kék, rózsaszín

 rózsaszín

0-4 Apgar-index esetén a csecsemő intenzív orvosi ellátásra szorul, és megfelelő kezelésben részesítik.

5-7 pont esetén a baba testét fizikailag ingerlik (megcsipkedhetik, masszázsban részesítik) és ha szükséges, oxigént adnak az újszülöttnek maszkon keresztül.

8-10 pont között az újszülött csecsemő esetében minden rendben van, így semmi teendő sincs. Ebben az esetben az édesanya lábadozhat és élvezheti az anyaságot, babája közelségét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)