Jump to content

Meghitt és bensőséges. Mi van, ha nem megy?

2019. 10. 03. 19:00

Minden gyermekét váró, vagy még a gyermekvállalás előtt álló nő tudja, hogy az anyatejes táplálás mennyire fontos a kisbaba számára. Nem kérdés, hiszen emlősök vagyunk, és az emlőinkből tápláljuk kicsinyeinket.

Ez tehát teljesen evidens és magától értetődő mindenki számára, és senki sem vonja kétségbe a szoptatás fontosságát. Minden kismama vágya, hogy a babája születése után, azt a meghitt kapcsolatot, amelyet gyermekével élt meg az elmúlt kilenc hónap során, csak tovább tudják erősíteni a szoptatások alkalmával. Az ugyanis egy olyan intim dolog, ami csak a babára és mamájára tartozik.

Az első gyermeküket váró nők mindenféle tanácsot kapnak a babaápolással, szüléssel kapcsolatosan orvostól, védőnőtől, családtagoktól, már gyakorlattal rendelkező nőktől, de keveseket készítenek fel a szoptatás viszontagságairól. Az ember ugyanis dédelget egy álmot, hogy milyen jó érzés is lehet összebújni a pici babával, és az a tudat, hogy az általunk termelt anyatejjel egészségessé tesszük, tápláljuk, hihetetlenül jó érzés. Aztán jön a feketeleves.

Mert nem mindenkinek olyan könnyű ám szoptatni. Nem is csak az első gyermekes kismamának okozhat nehézséget. Márpedig a külvilág is elvárja, hogy az anya tudja szoptatni a babáját és ezt az elvárást maguk számára is előirányozzák az anyukák. Ha pedig még sincs elegendő tej, akkor az anyuka értéktelennek, selejtesnek érezheti magát, mert nem tudja babáját táplálni. Márpedig csakis az a baba lehet egészséges, akit édesanyja szoptatni tud.

Olyan feszültséget generálnak akaratlanul is családtagok, barátok, szakemberek a kismamákban, hogy már a stressz is gátolja őket a szoptatásban. Rémálomként élik meg azt az időszakot, amíg tényleg el nem apad az anyatej, vagy végre beáll a szoptatás.

Azt is meg kell jegyezni, hogy habár a világ legtermészetesebb dolga, hogy az édesanya melléből táplálja pici gyermekét, van, aki nem akarja így táplálni gyermekét, és nagyon más kategóriát képvisel az, aki nem tudja.

Már a várandósság ideje alatt megmondják a kismamának mit és hogyan kell csinálniuk. A még gyakorlatlan, első terhességet megélők kénytelenek a külső segítségre hagyatkozni. Az egészséges baba fejlődéséhez szükségszerű az anyatejes táplálás. Ez marad meg minden anya fejében, és hihetetlen fájdalomként, stresszként és kudarcként élik meg, ha nem zökkenőmentesen történik meg. A szoptatás fontosságát senki sem vitatja, de a bűntudat keltésével sem segítik azt a kismamát, aki a szoptatást nehezebben éli meg.

A szoptatási nehézséget okozhatja az emlők genetikai felépítése, a tejcsatornák minősége, a stressz, a szülés utáni depresszió. Így még egy lapáttal lehet nehezíteni a kismamák életét, ha bűntudatot keltenek bennük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)