Jump to content

Kell-e a lyuk vagy sem

2019. 09. 10. 19:00

Megannyi szokás fonja át életünket, de magunk döntjük el, hogy azokkal azonosulunk, netán mellőzzük az életünkből. Ez a gyermeknevelésben is érvényesülhet.

A várandósságot és a szülést is máshogy éli meg minden nő. A kislány baba születésekor a megfelelő név adásával, a színek használatával a külvilág felé is tudatni akarjuk, hogy lány gyermekünk van.

A fülbevaló is az, amivel tudathatjuk, hogy lány babánk van, valamint megelőzzük azt, amikor a kislány saját maga szeretné, hogy fülbevalókat viselhessen.

Több kultúrában szokás, hogy az alig néhány napos baba fülét kilyukasztják, hogy fülbevalót aggassanak abba. Kimondottan esztétikai jelentősége van ennek a szokásnak, amely hazánkban is él.

Mindenkinek joga van eldönteni, hogy a néhány napos kislány fülét kilyukasztja-e, vagy majd csak nagyobb korában.

A fülcimpa kilyukasztása fájdalommal járó folyamat, még akkor is, ha csak néhány másodpercig tart maga a folyamat. Sebről van szó, hiszen a cimpát átszúrják vagy lövik, és azután is fájdalmasabb lehet a seb gyógyulása.

A leggyorsabb megoldást a belövés jelenti. Egy speciálisan erre a célra kialakított eszközzel és a bele való kilövő fülbevalóval átlövik a baba, gyermek fülét, de ennek az eszköznek hangja van, méghozzá ijesztő.

Kétségtelen, hogy sok szülő mégis kilyukaszttatja gyermeke füleit, hogy a későbbiekben a külsőségeknek teret adjanak. Babakorban erre még biztosan csak a szülőknek, főleg az édesanyáknak lehet igényük, de a későbbiekben a kislánynak is fog tetszeni az, hogy bármilyen fülbevalót viselhessen.

Nem mindegyik szülő dönt úgy, hogy már pici gyermekének is szüksége lehet fülbevalóra, így ennél fogva a lyukasztást sem szorgalmazza. A gyermek nagyobb korában eldöntheti, hogy igénye van-e erre.

A füllyukasztás a gyermekeink szándékos megsebzése, amely fájdalommal is jár, valamint a seb elfertőződhet akkor is, ha steril eszközökkel és körülmények között történik a cimpa átszúrása. Vannak, akik azért kampányolnak, hogy ne történhessen ez meg, mert a testi sértés egy formája.

Egyes kórházak szülészeti osztályán felajánlják a lányos szülőknek a füllyukasztásának lehetőségét, mert szakértő módon, steril eszközökkel tudják azt végrehajtani.

Nagy különbségek vannak szülők és szülők között abban, hogyan ítélik meg a kislányok füllyukasztásának lehetőségét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)