Jump to content

Poszt vagy nem poszt?

2019. 08. 29. 19:00

Néhány évtizeddel ezelőtt az ember meggondolta, hogy mit fotóz le, mert a gépbe való film megvásárlása és a fotók előhívatása is pénzbe került. Meggondoltuk, hogy mikor használjuk a fényképezőgépet.

Más világ van ma, amelyet elfogadunk, és alkalmazkodunk hozzá. Kihasználjuk minden előnyét, de tapasztalhatjuk annak negatívumait is. A mai kor technikai vívmányai lehetővé teszik, hogy a kezünkből indított, néhány másodperces babrálást követően ország és világ megtudja azt, amit mi magunk közzé teszünk az internet segítségével. Erre különösen alkalmasak a közösségi oldalak. Ránk van bízva, hogy mit teszünk láthatóvá, és mi marad meg privát szféránkon belül. Digitális lenyomatunk tőlünk függ.

Számos történetet lehet hallani az interneten egykor megosztott fotókkal, videókkal való visszaélésről, ezért tétje van annak, hogy mit teszünk közzé.

Az édes babafotók még idegenek számára is bájos látvány lehet, de mit szól majd hozzá a fotón látható gyermek, ha önmaga babakori fotóját látja az interneten? Nem biztos, hogy repesni fog az örömtől.

Egyre nagyobb divatja van annak is, hogy pocakos fotókat osztanak meg a kismamák, sőt akár a vajúdás közbeni állapotokat és a szülés, születés eseményeit is megörökíthetik. A legtöbb nő élete egyik legintimebb, legfájdalmasabb és legkitárulkozóbb állapotaként éli meg a szülést. Ez egy olyan helyzet, amikor a nő teljes kitárulkozásban kénytelen megmutatnia szülészorvosának, szülésznőjének szemérempontjait. Nemcsak kényelmetlen és kellemetlen lehet ez, de hatalmas fájdalmakat él át a nő. A kiszolgáltatott helyzetben készült fotók jól dokumentálhatják a baba születését, de a legtöbben úgy vallják, hogy annak semmi keresnivalója nincs az interneten, közösségi oldalakon.

Néhány sztár és celeb azonban ezekről az intim pillanatokról is szívesen posztol fotókat, de az internethasználókat megosztják a fotók létjogosultsága. A vajúdás és a szülés pillanatai egyáltalán nem tartoznak idegenekre, és még a családtagok is megrémülhetnek egy-egy olyan képkockától, amit túl intim.

A másik oldalon ott vannak azok, akik azt mondják, hogy illik vagy sem, de a szülés már csak ilyen. Véres, fájdalmas, és ha eltakarjuk a világ elől a részleteket, attól az még létező.

Ez így igaz, de ha nem szeretnénk, hogy kritikákat, csúnya hozzászólásokat, és esetleg visszaéléseket tapasztaljunk, akkor a szülőszobán készült képek tartozzanak csak a legilletékesebbekre.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)