Jump to content

Dúdolj halkan

2019. 08. 22. 19:00

A mesék nemcsak abban a korban voltak fontosak, amikor még nem volt televízió. A mai kor gyermekei számára ugyanúgy szükséges a mesék világának megismertetése.

A meseolvasással tágul a gyermek világképe, bővül szókincse, és értékes, valamint minőségi időt tölthet együtt szülő és gyermeke. Az sem biztos, hogy egy vagy több mese olvasása után a gyerkőc azonnal elalszik. Míg máskor a mese vége előtt elszunnyad a gyermek, addig máskor éppen a mese tartalmi teszi éberré. Minden szülő megtapasztalta már, hogy a babák elaltatása egyáltalán nem mindig könnyű. Egy kisbaba esetében pedig a meseolvasásnak még különösebb értelme sincs, ezért jöhetnek szóba az altatódalok.

A régi idők gyermekei ugyanúgy sírással fejezték ki, ha valami bajuk volt, és az akkori anyák is igyekeztek lecsendesíteni, álomba szenderíteni gyermekeiket, ezért ringatták, dúdoltak babáiknak. Ehhez az ősi altatási módszerhez pedig a mai napig folyamodunk.

A gyakorlott és gyermeküknek éneklő szülők azt is tudják, hogy milyen hatással lehetnek a babákra az altatódalok. Nemcsak azért fontos az alvás a kicsik számára, mert már az anyuka is nyűgös a fáradtságtól, hanem az sokkal inkább az idegrendszer éréséhez szükséges, valamint a fejlődésnek is feltétele. A babáknak meg kell tanulniuk az elalvási folyamatot, de a szülőknek ugyanúgy meg kell találni a legjobb módját, hogy minél pihentetőbbet aludjanak gyermekeik.

A zene, különösen a nyugtató hatású dalok, dallamok nagyban segíthetik, hogy a kicsi a lehető legkönnyebben és leggyorsabban álomba szenderüljön. Ha igazán hatékony az altatódal, akkor talán még a szülő is elszenderedik gyermeke mellett.

A komolyzenei művekből jó néhány kimondottan alkalmas altatóként is, de sokféle altatódalt is találhatunk az internet segítségével. Összegyűjtöttünk éppen csak néhányat, hogy legyen szülőként miből válogatni.

Az az igazi, ha a szülő úgy altatja el gyermekét, hogy cirógatja babáját, és halk dallammal kíséri álmába a kicsit. Ez erősíti kettejük kapcsolatát és jó érzés babának, szülőnek egyaránt. Ha azonban alkalmanként ehhez már túl fáradt, akkor jöhetnek szóba a már kész dallamok. Van az az állapot, amikor már fáradtak vagyunk az énekléshez, de még a dúdoláshoz is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com | videók: https://www.youtube.com/watch?v=OrOKqH45aF4&list=PLIGCdZkjmnjX0SvtFH404_Fl3mrDXqkgN&index=10, https://www.youtube.com/watch?v=cxRvQF0TaRU)