Jump to content

Ha meleg, akkor melegkiütés is?

2019. 08. 13. 19:00

Kétségtelenül hőséget élünk meg a napokban, de a kisbabák esetében jelentkező úgynevezett melegkiütés nemcsak kánikula idején tapasztalható.

A melegkiütés vagy miliaria kétségtelenül a kisbabák esetében jelentkezik leginkább, azonban olykor felnőttek körében is tapasztalható. Gyermekkorban, főleg csecsemők bőrén jelentkeznek az apró pöttyök, amelyek apró, fehér közepű, váladékot tartalmazó kiütés. Amennyiben csak az apró kiütések jelentkeznek a baba testén, attól még lehet jókedvű, a melegkiütés a napi rutint nem befolyásolja, nem rontja el a napot. Az is lehetséges azonban, hogy a kiütés egy betegség tüneteként jelentkezik.

A miliaria azért jelentkezhet a bőrön, mert a verejtékmirigyek eltömődhettek, vagy nagyon szűkösek, így az izzadtság nem tud a bőrön keresztül távozni. Ebben az esetben a bőr begyullad és kialakul a melegkiütés.

A nagy hőségben is jelentkezhet a melegkiütés, ezért érdemes szellősen öltöztetni a babákat. Sőt a most tapasztalt kánikulában pedig hagyhatjuk pucéran az édes babatestet.

A napi bevásárlást, sétát a kora reggeli vagy esti órákra időzítsük. Amennyiben mégis muszáj a nagy melegben is kimozdulni, úgy minimalizáljuk azt az időt, amit babakocsiban, hordozóban, vagy autós ülésben kell töltenie a gyermeknek, így elkerülhetővé válik a melegkiütés kialakulása.

Nevével ellentétben azonban nemcsak a nagy meleg csalogathatja elő a melegkiütéseket, hanem a pára is. Ha már megjelentek a fehér közepű kiütések, általában ugyan maguktól is elmúlnak, de enyhíteni lehet a jelenlétükön és a viszketésen is zuhannyal. Azt érdemes elkerülni, hogy a baba késztetést érezzen a kiütések vakarására, mert felülfertőződhet, és teret engedhet a baktériumoknak. A rázókeverék, hintőpor használata helyett maradjunk a vizes hűsítésnél, amennyiben pedig nem múlik a kiütés, sőt, terjedelmében egye nagyobbá válik, orvosnak is meg kell mutatni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)