Jump to content

Hangadós és mocorgós jelek

2019. 08. 08. 19:00

A sírás az, amelyet az ember legkevésbé szívesen hall, pláne a babasírást. Nemcsak azért, mert idegesítő, hanem sokkal inkább a probléma megoldására törekszünk. Szülők esetében ez fokozottan igaz.

Még a tapasztaltabb édesanyák számára is okozhat fejtörést az, hogy babája miért is sír. Ha már jártas a gyermekgondozásban, nevelésben, egy újabb gyerkőc más személyiséggel rendelkezhet, és egészen mást is produkálhat, mint a testvér.

Az első gyermekes édesanyák talán kicsit jobban rástresszelhetnek arra, hogy babájuk jelzéseit nem mindig értelmezik megfelelően. A sírás és nevetés bár egyértelműnek tűnik egy csecsemőt nézve, de mégsem mindig az.

Minden szülő átélheti azt a helyzetet, amikor síró babáján megpróbál segíteni. Kicseréli a pelenkát, megeteti, foglalkozik vele, ölbe veszi, ringatja, masszírozza, de a sírás csak nem marad abba. Az első hónapokban a sírás majdcsak az egyetlen kommunikációs lehetősége a kisbabáknak. Az anyukák nem viselik jól a babasírást, pláne nem hosszú távon, ezért azon fáradoznak, hogy megszüntessék azt. A babák annyi minden miatt sírhatnak. Például az éhség miatt, de fájhat is valamijük, esetleg kényelmetlenül érzik magukat valami miatt. Sírnak akkor is, ha álmosak, és akkor is, ha álmosak, de nem tudnak valami miatt elaludni.

A sírás is a hangadás egy formája, de nem mindig csak sírással kommunikálnak. A sírást megelőzően hangok is elhagyhatják a baba száját. A nyögések jelezhetik a hasfájást, a cuppogások az éhséget. Az ásítás és a kapálózás az álmosság jelzője.

A babák tehát nemcsak hangadással jelezhetnek szüleiknek, hanem mozdulataikkal is.

Az ökölbe szorított apró kezecske annak ellenére izgalmat, ijedtséget jelezhet, hogy a baba nem sír. Lehet, hogy csak egy idegen hang, vagy a fény okozta a meglepettséget. Az ökölbe szorított kéz akár a fájdalom érzésekor is megtörténhet. A korai életkorukban lévő kisbabák gyakran hasfájósok, és felnőttként is ökölbe zárjuk kezeinket fájdalom esetén. Pontosan így reagálnak a babák is. A hasfájásra utalhat az is, ha egész testükben megfeszülnek. Ha megtelt a pocak, akkor is nyugtázhatják így állapotukat.

A fülüket fogdosó pici babák éhségükben teszik ezt, később pedig a fogzást jelezheti, ha a baba sűrűn a füléhez kap.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)