Jump to content

A nátha nem játék

2019. 07. 04. 19:00

Áh, csak egy nátha! Mondjuk akkor, ha meghűlünk és érezzük magunkon a tüneteket. De még olykor egy nátha is meggyötörhet, és ez a pici babákra is igaz lehet.

Túlaggódni sem jó, de elbagatellizálni sem szabad a kisgyermekek esetében jelentkező náthát. Azonban egy éppen világra bukkant újszülött esetében érthető, ha a szülők jobban megijednek.

A nátha leginkább vírusoknak köszönhető megbetegedés és nemcsak kellemetlenséget, de fájdalmat is okozhatnak kicsi gyermekeinknek.

Egy pici baba esetében a nátha igencsak kellemetlen. Leginkább az orrlyukon keresztül veszik ugyanis a levegőt, de a nátha következtében bedugulhat az orruk, és nagyon megnehezítik a légzést. Ennek köszönhetően a nyugodt alvást is nagyban befolyásolja a nátha. Az orrdugulás azonban nemcsak az alvás minőségére hat, hanem csökkenhet az étvágy, a jókedv. Az orr bedugulása természetesen nemcsak az alvásra hathat, de még az ébrenléti időt is megkeserítheti, így a baba, kisgyermek a kelleténél jóval nyűgösebbé válik.

A nátha során bedagadhat az orr nyálkahártyája, amely az orrdugulást okozza. Pici babák számára még nem szabad az amúgy gyors megoldást jelentő orrcseppek, orrspray-k használata, ezért más megoldást kell találni. Az orrjáratok szabaddá tétele mindenképp fontos a babák esetében is orrszívó alkalmazásával. Ezért is haragszanak a kicsik, de a cél szentesíti az eszközt. Néhány orrcsepp, orrspray gyermekek esetében is alkalmazható, azonban kérjük ki a gyermekorvos, gyógyszerész tanácsát, és tartsuk be a használati útmutatóban olvashatóakat. A tartós használatuk ugyanis károsíthatják az orr belső védelmi rendszerét.

Az első gyermeküket nevelgető szülők természetes reakciója, hogy megijednek a nátha legkisebb jelére is. Érdemes is a gyermekorvost felkeresni, mert további szövődmények léphetnek fel a kezeletlen nátha következtében, ami még nagyobb fájdalommal járhat, mint a nátha volt. Ha a kiírt kezelés ellenére a kicsi állapota romlik, azonnal újból orvoshoz kell fordulni.

A náthás gyerkőc bágyadt, levert, így nem biztos, hogy bármihez is kedve van. A pici babák a szabad levegőn talán jobbat is aludhatnak, de nyáron ezt ne a nagy melegben tegyük meg. A szabadban való játék nemcsak elterelheti a náthás kisgyermek figyelmét, de talán még az immunrendszert is erősítheti. Ha a kicsi lázas, nem éri jól magát, természetesen az ágyban van a helye. Most, nyáron különösen ügyeljünk a folyadékpótlásra, és a náthás gyerekek esetében ez különösen igaz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)