Jump to content

Szép, de nehéz hivatás szülőnek lenni

2019. 06. 20. 19:00

A régi időkben a nők dolga a háztartás vezetése, a gyermekek szülése, nevelése és gondozása volt. Ez mára sem változott sokat. A feladat kibővült azzal, hogy még munkát is kell vállalniuk.

Ennek ellenére nagyon sok férfi véli úgy, hogy az éppen gyermekével otthon lévő nő dolga semmiség. A háztartás vezetése akkor is a nőre marad a legtöbb esetben, ha néhány napja adott életet gyermekének. Habár anyának lenni a legszebb hivatás, amit csak vállalhat egy nő, tagadhatatlanul vannak nehéz időszakaszai.

Egy kisbaba eszik, alszik és játszik. Legalábbis egy olyan férfi szerint, aki a napja nagy részét munkahelyén tölti. Természetesen a szülőségnek ez is egy vállalt oldala, és nincs mit a férfiak szemére vetni, de akkor azt is látniuk kell reálisan, hogy babával otthon lenni sem csak móka, kacagás és egész napos pihenés.

Kutatásba vontak be szülőket. A megkérdezett anyukák és apukák csak kis százaléka vallott úgy, hogy igazán élvezetes és könnyű dolog pici gyermekükkel otthon lenni. A kutatásban résztvevők több, mint fele arról számolt be, hogy egy pici babával lenni egész nap olyan, mintha a munkahelyen letöltenék a munkaidejüket. Nem is kevesen vallották azt, hogy a gyermeknevelés és gondozás igazán kemény munkának minősíthető. Ez utóbbi véleményen leginkább azok a szülők voltak, akik az anyaság, apaság fogalmával akkor szembesültek először és igazán. Ebben az esetben nemcsak a babának kell megszoknia a kinti életet és folyamatosan tanulnia, hanem igaz ez az anyára és az apára is. A már gyakorlott szülők kicsit könnyebben vették az akadályokat és a megnyilvánulásuk is azt tükrözte, hogy lazábban képesek kezelni bizonyos helyzeteket, de a több gyerkőc nevelése egy újabb kihívás elé állította őket.

A nagyszülők jelentősége tagadhatatlan, bár sajnos nagyon sok frissen szülővé vált mellett nem áll senki tapasztaltabb. Aki így válik szülővé, még nehezebben élheti meg a gyermeknevelést.

Annyiféle ismeretet gyűjthetünk be a várandósságról, a szülésről, az anyaságról, és még az ismeretek megléte mellett is nagyon más lehet gyakorlatban szülőnek lenni. Olykor kimondottan nehéz, és erre senki sem tud felkészíteni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)