Jump to content

Az éltető napfény veszélyei

2019. 06. 18. 19:00

A nyárral együtt a napfény erejével is szembesülnünk kell. A leégés felnőttként is fájdalmas és nehezen átvészelhető időszak, így természetes, hogy gyermekeinket szeretnénk ettől megóvni.

A napégés elleni védelem mindenkire vonatkozik, ha el szeretnénk kerülni a fájdalmat, de különösen igaz egy gyermekeink esetében. Bármilyen korú is a gyerkőc, gondoskodni kell arról, hogy a napégéstől és az UV sugarak káros hatásaitól megvédjük hamvas bőrüket. Minél fiatalabb egy gyermek, annál veszélyesebb a leégés, a napozás.

A gyerekeket a nagy hőség sem tántorítja el a napon való játéktól. A strandoláshoz, de még a szabadban való játék során is kötelező érvényű a magas faktorszámú naptej használata. Ennek ellenére sokan felelőtlen módon órákon át hagyják gyermeküket meztelenül a napon. Nem is szükséges strandon lenni ahhoz, hogy súlyos következményei legyenek a napégésnek. Séta közben, a játszótéren eltöltött idő alatt is leéghetnek a babák.

A napfény természetesen kell, jót tesz a hangulatunknak, az egészségünknek is, de legalább olyan káros is lehet, ha nem védekezünk a sugarai ellen. A leégés ugyanis alattomos. A strandon, sétálás közben fel sem tűnik, hogy már leégett a gyermek bőre, azonban később, otthon már érződhet és látszódhat is. A kint játszó gyereket mindig le kell kenni naptejjel, nem árt a buksikra egy vékony kis kalap, amely a napszúrástól megvédi, és természetesen nem a legnagyobb hőségben kell a napon tartózkodni.

A strandolás ilyenkor lételemünkké válhat. Minden vízben tartózkodás után újból szükséges megvédeni a gyerekek testét. Arra is ügyeljünk, hogy még a strandolás idején se mindig a vízben legyenek a gyerekek. Húzódjunk árnyékos helyre, fogyasszanak sok folyadékot. Még az árnyékban is le lehet égni, ezért egy póló jó szolgálatot tehet.

Nemcsak a leégéssel kell szembenéznünk a kánikulában. A napszúrás még a leégésnél is komolyabb következményekkel jár. Hányás, hányinger, fejfájás, láz jelentkezhet és ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni a gyerkőccel.

Minden védelem ellenére is leéghet a gyerkőc bőre, de akkor arra kell ügyelni, hogy ne tegyük ki a leégett bőrfelületet további napfénynek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)