Jump to content

A hozzáadott cukor dilemmája

2019. 06. 04. 19:00

Az első gyermek várása és születése még annyira új a szülők számára, hogy mondhatni, minden nap tartogat valami ismeretlent, amely akár félelmetes is lehet.

Alighogy túl van anya és babája a szülés traumáján, meg is kell egymást szokniuk. A baba ismerkedik a külvilággal, amely nagyon eltér a méhen belüli állapottól. Az anyuka és az apuka pedig ismerkedik azokkal a teendőkkel, amely egy baba gondozása jelent.

Minden anya a bőséges és meghitt anyatejes táplálásról álmodozik. Míg van, akinek ez tényleg megvalósul, mások csak álmodozhatnak arról, és kénytelenek mesterséges pótlásról gondoskodni, azaz a tápszeres etetést alkalmazzák. Mire belejön a baba és a mama is a táplálkozás mikéntjébe, már lehet gondolkodni a hozzátáplálás mikéntjén.

Azt szeretnénk, ha a gyermekünk megkóstolna minél több ízt, és az ismerkedés után olyan változatos és egészséges étrendet tudunk számukra kialakítani, amelyet jóízűen el tudnak fogyasztani, mindamellett természetesen fő szempont, a megfelelő fejlődést támogató alapanyagok felhasználása. Egyes zöldségek keserűbbek, ezért a mamák hajlamosak úgy ellensúlyozni ezt az ízt, hogy cukrot adnak a zöldségekhez. Való igaz, hogy így szívesebben elfogyasztják a babák az édessé vált zöldségpépet is. A kisbabák ízlésvilágához alapjában véve az édes íz közelít leginkább, hiszen az anyatej is édeskés. Nem túl jó megoldás az sem, ha alapjában véve az édes ízekre koncentrálunk, és ahhoz szokatjuk hozzá a babákat, mert ha általában csak az édes ízeket tapasztal a baba, akkor később nagy valószínűséggel tiltakozni fog a zöldségek ellen.

Azok a babák, akik mindenféle ízzel megismerkednek, így elfogyasztják a kesernyésebb ízű zöldségeket is, jóval nagyobb az esély arra, hogy felnőttként is előszeretettel fogyasszák a különböző zöldségeket is.

A hozzátáplálásnál fontos szempont, hogy minél több új ízzel megismerkedjenek a babák, de az is ismert, hogy az anyatej édes íze miatt az édeskésebb ételeket jobban kedvelik a babák. Éppen emiatt használhatunk fel a hozzátáplálásnál hozzáadott cukrot. A cukornak többféle változata van, amelyet a diétázó felnőttek is alkalmazhatnak, azonban az még cukor, így egyáltalán nem teszünk jobbat akkor sem, ha a zöldségből készült ételt nádcukorral ízesítjük Ha a cukortól mentes, de mégis édesebb ízű ételt szeretnénk a babáknak adni, akkor érdemes gyümölccsel ellensúlyozni. A legfontosabb alapelv az a babák hozzátáplálásánál, hogy ameddig csak lehet, húzzuk el a hozzáadott cukor használatát.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)