Jump to content

Másként és máshogy két gyermekkel

2019. 05. 21. 19:00

A babavárás minden nő életében a legnagyobb csoda. A várandósság azonban előre megtervezett és van, hogy meglepetésszerűen érkezik egy új családtag.

Az első gyermeküket váró családok tele vannak izgalommal és kérdésekkel, amelyek leginkább akkor kapnak értelmet, ha már megszületik a baba. Milyen lesz a szülés? Hogyan fog kinézni a kisbaba? Amikor már a testvérke érkezését tervezik a párok, akkor már más gondolatok foglalkoztatják a szülőket. Vajon a gyermekük örülni fog a kistestvérnek? Lesznek nagy háborúk köztük?

Az első gyermeküket nevelgető szülők szó szerint tanulják még az apai és anyai feladatokat, hiszen minden napra juthat valami új, valami olyan, amellyel azelőtt még nem találkoztak. Az éjszakai kelések, a fogzás szépsége, a kialvatlanság még akkor is érvényben van a legtöbb család esetében, ha a baba jól alszik, nem hasfájós. A babák igényei felborítják a gyermek születése előtti rendet. Ahogy nő a gyermek, úgy lehet kissé könnyebb a mindennap. Eltelt már annyi idő, hogy az anyuka elfelejtette a szülés fájdalmát, és az azt követő gyermekágyi időszak nehézségeit. Már élvezi a család, hogy együtt lehetnek és egy újabb taggal bővülve alakítják tovább életüket és ezt a nyugalmat ki szeretnék élvezni, és még ha tervben is van egy testvér gondolata, időt szeretnének adni ehhez maguknak. Mások nem várnak sokat a testvér megszületéséig, így a kicsi mellé érkezik egy újszülött.

Azok, akik mindenképp szeretnének gyermekük mellé legalább egy kistestvért, azt is jelenti, hogy egy újabb várandósságot kell megélni. Sok, egyszer már szült nő vágyik is arra, hogy újra átélje az áldott állapotot, még akkor is, ha tudja, hogy milyen fájdalmakkal jár a szülés. Akinek van testvére, és jó kapcsolatot ápolnak, az tudja, hogy milyen fontos egy testvér jelenléte, és az egykeként felnövők többsége is mindig szeretett volna maga mellé egy játszótársat. Nem véletlenül, a legideálisabb családi felállás a két gyermekes családmodell.

A testvér vállalása nem feltétlenül jár nagyobb nehézséggel. A kismama már tudja, hogy mire számíthat, sokkal rutinosabban kezeli a helyzetet, nem vásárol meg haszontalan termékeket, amelyeket az első várandósságkor megvettek. Már tud mindent, ami a gyermekgondozással kapcsolatos. Nagyon nagy megnyugvást ad az sok szülőnek, hogy amikor már ők nem lesznek, akkor a testvérek egymásra tudnak támaszkodni.

Azzal is számolni kell, hogy még a testvérke fogadására felkészített nagyobb gyermekből is dac és düh kerülhet felszínre, amikor meglátja a szülőket, hogy a kicsit dédelgetik. Az is száz százalékosnak vehető, hogy a gyerekek közötti viszony olykor inkább iszonynak mondható majd. Lesz sírás, veszekedés, irigykedés, de a vér köti össze őket, és ennek alapja mindig a szeretet. Amikor a testvérek éppen vér folyása nélkül ölik egymást, a szülők úgy érzik, mintha legalább négy vagy öt gyermeket nevelnének a kettő helyett. Egyszóval lesznek nehézségek, és nemcsak a nevelésben, de a logisztikában is. Ami egy gyermekkel azelőtt könnyebben ment, két gyerkőccel is működni fog, csak sokkal nagyobb szervezést, rendezettséget fog igényelni a szülőktől, de bele lehet szokni, mint ahogy jó néhány példa is mutatja körülöttünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)