Jump to content

Mikor legyen az első?

2019. 05. 16. 19:00

A túlzott tisztálkodás lehet olyan káros, mint kellemetlen az, ha valaki nem ad a személyes higiéniájára. Egy pici baba esetében pedig egészen máshogy kell a fürdetésre figyelni.

A túl sok fürdés kiszárítja a bőrt, és ha azt mesterséges testápolókkal kívánjuk hidratálni, nem feltétlenül teszünk jót magunkkal. Természetesen egy fárasztó nap után kellemes beállni a meleg víz alá, és meg is érdemeljük a kényeztető fürdőt, de annak szabályait is érdemes figyelembe venni: ne legyen túl meleg a víz, ne áztassuk ki a bőrünket, hidratáljuk belülről is a testünket stb.

A pici babák esetében még körültekintőbben kell eljárni. Egyáltalán, milyen időközönként érdemes megfüröszteni a babát?

Ma már az az elsődleges szempont, hogy a babáját világra hozó anya minél gyorsabban kontaktusba kerülhessen újszülöttjével. A szülés utáni másodpercekben a babát az anya mellkasára helyezik, hogy a bőrkontaktus által a kötődés elmélyülhessen. Máshol pedig az a szokás, hogy az újszülöttet azonnal elviszik megfürdetni.

A józan észt használva is egyértelmű lehet, hogy még úgy, magzatmázzal a baba bőrén kellene hagyni a picit jó darabig. Az állatvilágban is így zajlik a születés. A magzatmáz ugyanis vitaminokat tartalmaz, amelyek beszívódnak az újszülött bőrén át. Az anyaállat nyalogatásával tisztítja meg kicsinyeit és ezáltal maga is vitaminhoz juthat.

Az ember már az a tudatos lény, aki nagy tudással felvértezve, kórházi körülmények között, biztonságban hozza világra csecsemőjét. Van azonban, amin nem kellene változtatnunk, beleszólni a természet rendjébe, mert csak ártunk vele. Az újszülött első fürdetése is ilyen lehet.

Egyes szakemberek szerint az a legjobb, ha a megszületett babát azonnal az anya mellkasára fektetik fürdetés nélkül, hogy anya és gyermeke bőre összeérjen. Nemcsak a kötődés kialakítása miatt fontos, hanem bármilyen hihetetlen, de még a szoptatás is sokkal zökkenő mentesebb lehet, ha az első fürdetés idejét kitolják. Nemcsak azért, mert így azonnal együtt lehet baba és mamája, és több időt tölthetnek együtt, hanem azért is, mert a magzatmáz illata sokkal jobban hasonlít a mell illatához. A születés után történő anya-baba kapcsolat és az első fürdetés kitolása esetén ezek a babák ügyesebbek szoptatáskor, amely anya és gyermeke számára nagyon fontos.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)